Паяците със сигурност не са сред топ 3 на любимите

...
Паяците със сигурност не са сред топ 3 на любимите
Коментари Харесай

Как да защитим дома си от паяците

Паяците сигурно не са измежду топ 3 на обичаните посетители в дома ни. В края на септември и при започване на октомври се случва нещо, което не се вижда с просто око, до момента в който не стане прекомерно късно – миграцията на паяците, които стартират да се настаняват в домовете ни. Причината - подготовка за размножителния им интервал. Някои хора индиферентно изсмукват паяжината и жителя й с прахосмукачката, само че за други съжителството с тези създания е същинско предизвикателство, да не кажем отличен извор на суматоха. Следователно – най-хубавото, което можем да създадем, е да ги „ изпреварим ”, като предпазим дома си авансово. Лошата вест от откривателите е, че няма безапелационна рецепта, която да ни подсигурява цялостен триумф, само че въпреки всичко има някои целесъобразни стъпки, които даже да не оказват помощ, няма да навредят.

Кратко скорошно изследване, оповестено в Journal of Economic Entomology , дава вяра, че маслото от лютива манта или евкалипт отблъсква паяците със мощната си миризма. Още едно преимущество е, че въздухът ще се прочисти и ще ви даде чувство за прохлада и хладина. Ако прибавим няколко капки евкалиптово масло към почистващите препарати за дома, ще ги създадем по-ефикасни, защото евкалиптът гермицидни свойства - отстранява множеството домашни микроби и се слави като отличен дезинфектант.

Цитрусовите аромати на свещи и почистващи препарати, а също по този начин и обелките от плодовете ще държат натрапниците надалеч от вкъщи ви. Измивайте да вземем за пример от време на време пода с разперен във вода лимонен сок. Или напръскайте проблематичното място със мощно съсредоточен лимонен сок. Изследвания сочат, че в помещение, в което има саксия с лимон, микроклиматът е извънредно удобен, не се развиват болестотворни микроорганизми, което е още един бонус.

Ако имате котка, казусът е съвсем решен. Котките се оправят освен с мишки и плъхове, само че са сполучливи ловци и на паяци. И защото нищожен % от паяците са отровни (особено у нас), няма заплаха за четириногия ви другар.

Последното и мощно целесъобразно избавление – постоянно разчистване на дома с изключително внимание към ъглите, където най-често има паяжини и където е най-удобното място за излюпване на нови паячета. Досадно, само че ефикасно.

Цветелина Велчева


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР