Паяците, изглежда, имат уши навсякъде. Ново изследване, което все още

...
Паяците, изглежда, имат уши навсякъде. Ново изследване, което все още
Коментари Харесай

Паяжините вероятно изпълняват ролята на изключително чувствителни външни тъпанчета

Паяците, наподобява, имат уши на всички места. Ново проучване, което към момента не е минало през процедура за анонимно рецензиране, твърди, че техните мрежи извършват ролята на „ външни тъпанчета “. В него създателите показват по какъв начин паякът от типа Larinioides sclopetarius трансферира усещането си за тон към конструкция, намираща се отвън личното му тяло.

Според учените мрежата на Larinioides sclopetarius извършва ролята на акустична „ антена “, засичаща разнообразни звуци. Нещо повече – това е едно от най-ефективните „ тъпанчета “ в природата.

Тъпанчето поражда в еволюцията на сухоземните типове като средство за засичане на фини и пренасяни по въздуха звуци. Повечето хора имат по едно във всяко едно ухо и то разделя външното от вътрешното ухо. Ако се нарани, слухът може да се утежни доста.

Безгръбначните, които не разполагат с сходни екстри, прибягват до други решения – дълги въртеливи структури, засичащи звуците във въздуха.

Новото проучване изследва мрежите на L. sclopetarius , оплетени непринудено от лабораторни животни в дървени рамки. Впоследствие откривателите ги записват с камера, с цел да видят по какъв начин паяците ще откликнат на въздушни акустични тонове, идващи от разнообразни дистанции и направления.

Видео записите демонстрират, че позата на паяка се трансформира в отклик на относителната отдалеченост на тон, създаден на 3 метра от мрежата. Те приклякват, прилепват тялото си към земята и трансформират посоката си внезапно съгласно шумовете.

Изследователите споделят, че хищниците, заплашващи живота на паяците – птици, жаби и щурци – са прекомерно шумни (> 80 децибела), само че техните лабораторни опити демонстрират, че паяците имат предел на чуваемост, който е по-нисък от 68 децибела. Като се има това поради, учените считат, че паяците би следвало да могат да засичат хищници и плячка на повече от 10 метра от тях.

Ако резултатите от проучването бъдат доказани, това ще значи, че паяците са съумели да преодолеят рестриктивните мерки на своето тяло и да основат външно тъпанче, което може да бъде до 10 000 пъти по-голямо от неговото лично тяло. Също по този начин това не е първото изследване, занимаващо се със слуха на паяците. По-рано стана ясно, че някои типове могат да „ чуват “ благодарение на косматите си крайници.

Новото изследване може да бъде прочетено в BioRxiv.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР