Павлова: Хърватия ще е домакин на следваща среща ЕС -

...
Павлова: Хърватия ще е домакин на следваща среща ЕС -
Коментари Харесай

Павлова: Хърватия ще е домакин на следваща среща ЕС - Западни Балкани

Павлова: Хърватия ще е хазаин на последваща среща Европейски Съюз - Западни Балкани
Бъдете смели и не бягайте от сложни и неуместни тематики, залагайте си амбициозни, само че постижими цели. Този съвет даде на хърватските си сътрудници министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова. По покана на хърватската страна през днешния ден тя е на посещаване в Загреб, с цел да показва насъбрания опит и главните поучения от Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Хърватия ще поеме щафетата като ротационен ръководител на 1 януари 2020 година

Министър Павлова и специалисти от Министерство за Българското председателство, Министерство на външните работи и администрацията на Министерски съвет показаха решенията, научените уроци и грешките при подготовката и провеждането на Българското председателство, свързани както с политическите въпроси, отнасящи се до целите и осъществяването на програмата, по този начин и с административната логистична организация и връзката.

В рамките на работното посещаване министър Павлова се срещна със заместител министър-председателя и министър по външни работи и европейски въпроси Пейчинович-Бурич и държавния секретар по европейски въпроси Метелко-Згомбич. Тя беседва с екипа на хърватското министерство на външните работи, които приготвят идното председателство. Делегацията взе участие и в конференция, отдадена на опита на Българското председателство, която се провежда взаимно от българското посолство в гр. Загреб и локалното посланичество на Европейския парламент.

Няма универсална рецепта за провеждането на сполучливо председателство, защото върху подготовката и протичането му въздействат редица фактори от геополитически, районен и национални темперамент, показа по време на визитата министър Павлова и добави: Това, по което си наподобяват българското и хърватското ръководи, е, че и двете са през първата половина на годината, когато работата е по-интензивна, както и че двете страни поемат тази роля за първи път. Една от разликите е, че Българското председателство работи с европейските институции в края на техния мандат, до момента в който хърватското председателство ще е първото, което ще работи с новосформираната Европейска комисия.

Тя акцентира какъв брой значимо за ротационния ръководител е положителното съдействие с Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета. Изборът на председателство, основано в Брюксел също се оказа основно за България, защото даде опция за по-голяма успеваемост и еластичност, както и за по-пълноценно потребление на ресурсите в Брюксел и София, сподели Лиляна Павлова. Също по този начин позитивно се е отразило и потреблението на към този момент основания механизъм за съгласуваност по европейските въпроси, който беше надграден и приспособен за потребностите на председателството.

Още по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Хърватия съобщи, че ще припознае целта ни за европейска вероятност за страните от Западните Балкани и по време на тяхното председателство ще бъде извършена идната среща на върха във формат ЕС-Западни Балкани. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР