Павел Судоплатов (1907-1996) е вероятно най-важната фигура в съветското разузнаване

...
Павел Судоплатов (1907-1996) е вероятно най-важната фигура в съветското разузнаване
Коментари Харесай

Убиецът на Сталиновите неприятели: най-опасният съветски шпионин в действие

Павел Судоплатов (1907-1996) е евентуално най-важната фигура в руското разузнаване през Сталиновата ера: той провежда убийството на Троцки и работи интензивно по разгромяването на Хитлер.

След гибелта на Сталин обаче е затворен и пропуснат.

Заглавията на биографиите на Павел Судоплатов, писани от съветски създатели, са много впечатляващи: „ Геният на терора “, „ Вълкодавът на Сталин “ и „ Терминаторът на Сталин “. Много хора биха споделили, че той, като началник на Сталиновата администрация за специфичните задания, дава отговор за бруталните репресии и закононарушения от 1930-те до 1950-те години.

Неговият внук обаче в едно изявление споделя: „ Дядо ми беше скришен сътрудник, а не касапин “, което е близо до личната позиция на Судоплатов. В записките си „ Спецоперации: Мемоарите на един нежелателен очевидец – руски разузнавач “, той частично признава своята виновност за бруталните интервенции на Сталин, само че декларира, че работи от национализъм. „ Аз бях мечтател и болшевик “, написа той.

Поне никой не може да каже, че Судоплатов е водил лек живот. След гибелта на командирите му той е вкаран в пандиза и прекарва 15 години зад решетките. Но преди този момент е измежду най-могъщите хора в Съюз на съветските социалистически републики.
Бомба в кутия шоколадови бонбони
Роден в Украйна, Судоплатов влиза в Червената войска на 12-годишна възраст и остава лоялен болшевик до края на живота си. От началото на 1920-те години работи за руските служби за сигурност (ЧК – ОГПУ – НКВД), като бързо прави блестяща кариера.

 Евгений Коновалец

Евгений КоновалецWikipedia

В продължение на 4 години Судоплатов работи под прикритие с група украински националисти. През 1938 година Сталин му подрежда да убие водача на групата – Евгений Коновалец, който има връзки с Хитлер и възнамерява въоръжено въстание в Украйна. „ Планът беше да дам на Коновалев подарък с взривно устройство “, написа по-късно Судоплатов.

В Ротердам той се среща с Коновалец, който го познава и го счита за предан националист, и му подарява кутия с украински шоколадови бонбони. Тогава се сбогуват, а минути по-късно кутията експлодира, убивайки Коновалец. Това е първото сполучливо ликвидиране на Судоплатов.
Шило за лед в главата на Троцки
След завръщането си в Москва, въпреки да е топ офицер от редиците на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), Судоплатов има известни страхове. Голямата чистка на Сталин е във вихъра си, а Судоплатов става очевидец на арестуването и екзекутирането на своите сътрудници и шефове. „ Ние (от разузнаването) се бояхме за живота си, чакахме личната ни система да ни унищожи “, спомня си той.

 Лев Троцки

Лев ТроцкиMary Evans/Global Look Press

Вместо това Сталин и Лаврентий Берия, новият началник на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), го назначават за заместник-директор на задграничния разследващ клон на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) и му подреждат да възнамерява убийството на . Като някогашен болшевишки водач Троцки губи в битката за власт със Сталин и живее в заточение в Мексико, критикувайки сталинизма и, както споделя Сталин, „ предизвиквайки позициите на Съюз на съветските социалистически републики като водач на интернационалното комунистическо придвижване “.

Судоплатов замисля безупречно ликвидиране, като си сътрудничи с сътрудниците си под прикритие в Испания по време на гражданската война от 1936-1939 година. Един от тези сътрудници, лейтенант Рамон Маркадер, отпътува за Мексико, като се показва за покровител на Троцки, и влиза в неговите кръгове. На 20 август 1940 година Меркадер ранява смъртно Троцки с чук за лед.
Операция „ Манастир “
По време на Втората международна война хората на Судоплатов провеждат редица интервенции против Германия. Той управлява най-хубавите шпиони на онова време: групата „ Червения оркестър “, , Ким Филби, Рудолф Абел и други. Судоплатов провежда и работата на партизаните и шпионите зад вражеските линии.



Getty Images

Една от най-важните интервенции на Судоплатов е с кодово име „ Манастир “. Като част от интервенцията сътрудник, който се преструва на антисъветски съветски аристократ (Александър Демянов, който фактически има благороднически произход), прониква в немското разузнаване и в продължение на 4 години обезпечава на нацистите дезинформация на високо равнище.

Понякога това играе голяма роля, да вземем за пример през 1942 г. „ германците чакат руската атака да бъде съсредоточена в Ржев и концентрират там силите си, само че същинската офанзива над  идва изведнъж за тях “, написа Судоплатов. Това способства за огромното нацистко проваляне и смяната в хода на войната.
Операция „ Берьозино “
През 1944 година Судоплатов и неговите хора замислят операция „ Берьозино “ (наричана още интервенция „ Шерхорн “). С помощта на подправени източници руското разузнаване убеждава германците, които се отдръпват в Източна Европа, че там има към 2000 бойци от Вермахта, останали зад вражеските линии в Беларус.

 Пленени немци

Пленени немциGetty Images

Берлин дава на „ героичните войски “ въоръжение, което незабавно попада в плен на препоръките. Командирът на уловените в капан бойци – Хайнрих Шерхорн – в действителност е покорен от руснаците и изпраща известия под диктовката на Москва. До края на войната през 1945 година германците не престават да жертват средства, хора и време, с цел да спасят измислените „ герои “.
… и по този начин нататък
Животът на Судоплатов е обхванат с митове, които и той самият основава. Например в специфичните елементи той твърди, че е началник на специфичен отдел, виновен за приемането на информация за нуклеарните стратегии на Съединени американски щати. Въпреки това, както написа в „ Бюлетин “ научният сътрудник Сергей Лесков: „ съгласно архивите отделът (който е ръководел Судоплатов) е нямал пряк контакт с агентурната мрежа “, а в записките на Судоплатов липсват имената на доста хора, виновни за кражбата на информация от Съединени американски щати.

 Павел Судоплатов

Павел СудоплатовМинистарство на защитата на РФ

Ясно е, че след гибелта на Сталин през 1953 година Лаврентий Берия, шефът на Судоплатов, е задържан и екзекутиран. Судоплатов обаче не споделя ориста му, само че е упрекнат в образуване на прелом (което е малко евентуално да е вярно), както и в работа с загадка лаборатория, тестваща смъртоносни токсини върху хора (а съгласно сътрудниците му това е истина).

В продължение на 15 години – от 1953 до 1968 година, Судоплатов остава зад решетките, оцелява след три удара и губи зрението си с едното око. Едва през 1992 година Русия оправдава един от най-забележителните шпиони на Съюз на съветските социалистически републики.

създател: ОЛЕГ ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР