Павел Костов Паунов, по-известен само със собственото и бащиното си

...
Павел Костов Паунов, по-известен само със собственото и бащиното си
Коментари Харесай

Кметът, който е осъзнал, че народът има нужда от образование и се е борил за това до края

Павел Костов Паунов, по-известен единствено със личното и бащиното си име, е емблематична и леко позабравена персона от предишното на Асеновград. Днес ще Ви разкажем за неговото дело из тогавашна Станимака. Той е бил кмет на града на два пъти. Първият му мандат стартира през октомври 1889 година и трае единствено една година. А второто му кметуване е в интервала от октомври 1896 година до март 1899 година
Павел Костов е роден през 1842 година в родопското село Добралък. След довеждане докрай на учебно заведение, той става преподавател в родното си място. Когато в село Лясково откриват учебно заведение, Костов става и първият учител там. Тук стартира и битката му за извоюване на самостоятелна българска черква, за което свидетелстват честите му разногласия и конфликти с изпратен от Цариградската патриаршия духовник. Тази е една от аргументите да бъде свикан от станимашките български първенци за преподавател в града, описаха за Actualno.com уредниците в Исторически музей-Асеновград Росица Бикова и Магдалена Георгиева.
Като преподавател по специалност, Павел Костов добре схваща, че народът се нуждае от култура и осъзнаване на своята национална българска принадлежност. Той подчертавал, че е било нужно да се открият учебни заведения във всички села в Конушка околия. С тази роля се заема настоятелството на читалище " Родолюбие " в Станимака, чийто ръководител е точно Павел Костов. Много са проблемите в града, с които би трябвало да се оправи новоизбраният кмет, откакто гърците оставят общината без пари и без списък. Неприятности в този миг е създавала и собственичката на къщата, в която е работил Общинският съвет.
Въпреки компликациите, Павел Костов поставя основите на подготовката за създаване на постройка на администрацията. През 1889 година с негова помощ, като депутат, е открита първата третокласна гимназия в бивш Асеновград. Той е основател за основаване и първият по-масивен мост над река Чая - " Павльовият мост ", в този момент прочут на локалните с името " Железният мост ". По-късно бива построен и още един, като е стартирано строителството и на идващия. До тогава двете страни на Асеновград са били свързвани само с въжени мостове. По време на неговото ръководство са конкретизирани местата и зоните, в които да бъдат построени казарма и учебно заведение. Решено е и да бъде направен архитектурен пан на града.
Павел Костов оставя зад себе си към 30-годишна народополезна активност в Станимашко. Той е образован, културен и нравствен овчар. Крепител на българските обичаи, водител на българите. Будител на национално осветление и идентификация на гръкоманите, елинофилите и повлияните българи в тези години, когато елинизацията е превзела Станимака.
На 22.02.1902 година на 54-годишна възраст, завършва земният път на Павел Костов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР