Пауза на преговорите за съставяне на правителство след ротацията между

...
Пауза на преговорите за съставяне на правителство след ротацията между
Коментари Харесай

Странно! Николай Денков и Кирил Петков поискали от ГЕРБ-СДС пауза в преговорите за ротацията

Пауза на договарянията за сформиране на държавно управление след ротацията сред ППДБ и ГЕРБ-СДС са поискали от Мария Габриел за вторник Николай Денков и Кирил Петков, написа “Труд ”, базирайки се на преговарящите екипи. 

 

На фона на интензивните срещи сред двете най-големи обединения и апелът за ускорение на договарянията от премиера в оставка, забавянето на диалозите по вероятно бъдещо съдружно съглашение е повече от необичайно, разясниха импровизирано депутати от ръководещото болшинство.

 

" Засега диалозите са градивни. Но несъмнено, до момента в който всичко не е контрактувано, нищо не е контрактувано. " Такъв беше сбитият коментар, който направи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков довечера. Парламентарната група на дясното обединяване се събра на съвещание в партийната централа на ДСБ, само че участниците на срещата отклоняваха настойчиво всички питания за договарянията.

 

" Ако нещо е хубаво да се мечтае или пожелае, то е договарянията да се забързат. Двете страни имат безусловно противоположна тактика “. Това разяснява пред bTV политологът Румяна Коларова.

 

„ Плюсът е в това, че сме в процедура по сформиране на държавно управление и няма доста време за размотаване. Ако желаеха да водят доста дълги договаряния, имаха опция. Ако изтичаше непрестанно информация, това щеше да е ориентирано към гласоподаватели и консолидиране на вота при възможни избори. Досега тактиката на ГЕРБ беше да нападат, към този момент от тяхна страна има мъртвило “, добави доцент Даниел Смилов.

 

 

“Тези договаряния би трябвало да стартират с полемика за промените, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят.

 Затова първата част от договарянията беше да почистим в документа по какъв начин ние подхождаме към продължаването на тези промени, които би трябвало да се свършат ”, сподели единствено преди ден Денков.

 

В същото време двете обединения към момента нямат изясненост по документа, който би трябвало да бъде основа за продължение на взаимното ръководство.

 

От ППДБ и във вторник разясниха импровизирано, че избират да назовават съдружното съглашение стратегия, а в нея да няма имена на министрите.

 

От своя страна ГЕРБ-СДС упорстват да се знае чия е отговорността за бъдещите промени и избират да договарят и за имената на министрите, а ръководството да бъде в обичайния европейски формат - коалиция, с съразмерно посланичество съгласно електоралната тежест на партиите.

 

Липсата на договаряния във вторник озадачило и представителите на президентската администрация, защото по време на консултациите от ръководещото болшинство желаеха време преди връчване на първия мандат.

 

Очаквано, по време на консултациите при президента опозицията в Народното събрание се разгласи за предварителни избори.

“Парламентарни избори не просто са наложителни, те са наложителни. Преди 3 години, когато бяхме при вас, страната беше с 220 000 души по-голяма.

 

След още 3 години ще паднем до 5 милиона. Този политически, олигархично-посланически модел не просто е нездравословен за страната. Той убива страната.

 

В тази обстановка меко казано предварителните избори са наложителни и наложителни ”, съобщи водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов пред Радев.

 

Президентът сложи въпроса по какъв начин ще се продължава, в случай че при предварителни избори конфигурацията на партиите в Народното събрание е сходна със сегашната, а водачът на “Възраждане ” сподели: “Ако следваме тази логичност, дайте да развъртим изборите на лотария.

 

И вие самият също имате виновност за това, че обстановката в страната е такава. Миналата година бе погазен тежко референдумът за българския лев ”.

 

“Агонията може да се приключи единствено с предварителни избори. 9 месеца посветиха на разпределение на постовете и властовите позиции.

Ако това продължи още 9 месеца, това значи още по-голяма неустановеност и неустойчивост.

 

Предсрочни избори са излаз от тази обстановка, не виждаме опция в това Народно събрание да бъде решено в друга настройка, най-малко ние няма да участваме в такава ”, съобщи и ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Румен Радев в отговор на въпроса, в случай че се стигне до трети мандат, дали Българска социалистическа партия има формула или пази тезата, че решението се състои в нови предварителни парламентарни избори.

 

Нинова позволи, че ГЕРБ-СДС и ППДБ не могат да се схванат и е огромна вероятността за предварителни избори.

 

“В 49-ото Народно заседание няма никакъв смисъл и е най-добре да се отиде на предварителни избори ”, сподели и ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов по време на последната консултация в президентството.

“Ние имаме визия по какъв начин би трябвало да се ръководи България. За нас верният метод е експертно държавно управление, с необятна парламентарна поддръжка. И партиите да си носят отговорността за специалистите, които са показали ”, сподели Йорданов, само че акцентира, че първо би трябвало да се случат предварителни избори.

 

В Конституцията няма споменат период, в който президентът би трябвало да връчи първия мандат след края на консултациите. Веднъж обаче, откакто досието бъде дадена, стартира противоположното отброяване и посочената за министър председател Мария Габриел ще има седем дни, в които да опита да сформира държавно управление.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР