Пътят за развитие на Европа и превръщането на Варна в

...
Пътят за развитие на Европа и превръщането на Варна в
Коментари Харесай

Варна с потенциал за целогодишен туризъм с подкрепа на ЕС

Пътят за развиване на Европа и превръщането на Варна в дестинация за образован целогодишен туризъм минава през създаване и внедряване на технологии за дейно и щадящо потребление на запаси, екологичен и дигитален преход, и резистентност, счита ръководителят на съдружие „ ПроВарна “ и Български бизнес конгреси Димитър Василев.

Василев ще взе участие в европейска среща " Заедно за туризма в Европейски Съюз “ с представители на Консултативния комитет по туризъм към Европейската комисия на 7 февруари 2023 година, по време на която ще застъпи тезата си. Целта на срещата е да се обмени информация за туристическата екосистема, както и за оповестените обещания и задължения на страните – членки в поддръжка на взаимното осъществяване на документа „ Път за преход в туризма “. Срещата ще насърчи заинтригуваните страни да приложат на процедура поетите задължения и да се причислят към общността " Заедно за туризма в Европейски Съюз ". Събитието се провежда в хибриден формат - физически в Брюксел, и посредством онлайн присъединяване.

„ Дигитализацията в туристическия бранш е в ход. Над 60% от покупките на туристически услуги се случват през мобилни устройства, само че има още доста какво да се направи “, съобщи Димитър Василев. По думите му, належащо е с ускорено движение да се цифровизират процесите в туристическия отрасъл – от закупуването на туристическите услуги до наемането на туристически фрагменти, вложения в нововъведения, технологии и инфраструктура с цел да не изостава секторът по размер на доходи в структурата на европейската стопанска система.

Използвайки „ Път за преход в туризма “, Варна като туристическа дестинация може да усили пазарния си дял в сектора посредством създаването на планове за резистентен туризъм екологични цели, развиване на културното завещание, неповторимо прекарване, досегаемост и дейно потребление на ресурсите по стратегии „ Хоризонт Европа “, „ Творческа Европа “, „ Еразъм+ “, „ Цифрова Европа “, „ Европейски обществен фонд плюс “, „ Европейски фонд за районно развиване и Кохезионен фонд “, „ Фонд за обективен преход “ и други европейски принадлежности, разяснява специалистът по туризъм Явор Иванов.

Проучване на Евробарометър демонстрира, че 82% от европейците са подготвени да трансформират навиците си за пътешестване в интерес на по-устойчиви практики, в това число изразходване на артикули с локален генезис, понижаване на отпадъците и потреблението на вода, пътешестване отвън сезона или до по-малко посещавани дестинации и избор на благоприятни условия за превоз въз основа на тяхното екологично влияние. Основните ползи на туристите при избора на дестинации са свързани с природата (41%) и културата (42%), а една трета са подготвени да платят повече, с цел да поддържат локалната природа и локалните общности.

„ За да отговори на новите трендове в сектора, хотелиерството и всички услуги в региона на туризма би трябвало да вкарат кръгови модели и да понижат отпечатъка си върху околната среда в сходство с Плана за деяние по отношение на кръговата стопанска система и Плана за деяние за нулево замърсяване “, считат специалисти.

ЕС посредством свои финансови политики и принадлежности поддържа екологичния преход в туризма, от които може да се възползват обособените туристически райони и дестинации за понижаване разхищението на храни, повторното потребление или преработване на всички пластмасови опаковки до 2030 година, събиране и филтриране на градските отпадъчни води, потребление на възобновими и нисковъглеродни горива в морския превоз и др.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР