Пътят от Ивицата Газа до България е изключително сложен, много

...
Пътят от Ивицата Газа до България е изключително сложен, много
Коментари Харесай

Експерт: Едва ли ще има масов бежански поток от Газа, хората са в капан

" Пътят от Ивицата Газа до България е извънредно комплициран, доста безценен. Палестинските бежанци се намират в доста сложна обстановка. В идващите три до шест месеца надали ще забележим бежански поток от тези територии. "

Тази прогноза направи Радослав Стаменков, началник на офиса на Международната организация по миграция в България, по БНР.

Едва ли ще се стигне до всеобщо и неконтролируемо придвижване на потоци от хора към Европа както поради затворения граничен пункт сред Газа и Египет, по този начин и поради засиления надзор по външните граници, акцентира той. 



Хората са в капан и няма накъде да отидат. Трябва да се търси интернационално решение. Газа е най-гъсто обитаемата територия в света - на към 365 кв. км живеят към 2 милиона души, уточни Стаменков в предаването " Преди всички ". Той разясни, че около 1 милион палестинци все още са вътрешно разселени вследствие на спора, само че към момента се намират на територията на Газа и прекосяването им към Египет е под въпрос поради затворения граничен пункт.

България е и ще продължи да бъде главно директна държава за мигрантите, счита Радослав Стаменков.

Европа ще продължи да притегля мигранти. Тя извлече поучения от така наречен сирийска миграционна рецесия, само че за жалост за миграцията се приказва единствено в обстановка на рецесия, разяснява той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР