Пътят на централните банки започна да се разделя. И това

...
Пътят на централните банки започна да се разделя. И това
Коментари Харесай

Пътят на централните банки вече се разделя

Пътят на централните банки стартира да се разделя. И това носи странични ветрове за вложителите в миг, в който омикрон към този момент стартира да оказва негативно въздействие върху така и така неравното възобновяване на стопанските системи по света и рискува да провокира гореща инфлация, написа The Wall Street Journal.

Три авторитетни централни банки — Федералният запас, Европейската централна банка и Английската банка — се срещат тази седмица, с цел да обсъдят и дадат изясненост по отношение на бъдещето на лихвите. Очаква се те да се движат с друга скорост, което отразява различаващите се отговори на пандемията и прогнози за растежа и инфлацията.

В Европа, където възобновяване не е завършило, а в редица страни се вкарват нови, строги ограничения против Covid-19, идването на омикрон понижи прогнозите за икономическия напредък за идващите месеци. Новият вид може да увеличи още повече и цените на потребителските артикули, защото е по-заразен и има капацитета да форсира появяването на нови огнища, с което да утежни проблемите във веригите за доставки и дефицита на работна ръка.

Всичко това усложнява задачата на Европейската централна банка, която се приготвя да постави завършек на една от стратегиите за изкупуване на облигации. Очаква се в четвъртък централната банка да даде сигнал, че ще продължи една от стратегиите, както и че — макар че инфлацията в еврозоната доближи 4,9 %, връх от най-малко 1997 година насам, след като има сравними данни.

Във Англия икономистите и вложителите до неотдавна чакаха Банката на Англия да увеличи лихвите в четвъртък, с цел да успокои достигналата 4,2 % през октомври инфлацията. Но бързото разпространяване на омикрон на Острова и решението на кабинета от предходната седмица да вкара още веднъж ограничения против Covid-19 може да значи, че банката ще би трябвало да се въздържи от покачване на лихвите, съгласно икономисти.

В Китай предходната седмица централната банка инжектира пари в стопанската система в опит да смекчи резултатите от рецесията на жилищния пазар и да възвърне растежа.
 Омикрон: Как ще се отрази на инфлацията новият вид?
Омикрон: Как ще се отрази на инфлацията новият вид?

Вече повече вложители считат, че Фед ще резервира лихвите ниски за по-дълго

В Съединени американски щати, където стопанската система се възвръща бързо, а инфлацията е най-висока измежду развитите стопански системи, ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл се чака да даде сигнал за по-бързо преустановяване на солидната стратегия за изкупуване на облигации, което ще приготви почвата за нарастване на лихвите следващата година. Някои наблюдаващи чакат Фед да постави завършек на програмата си още в края на март, вместо в края на юни.

Акциите поевтиняха в понеделник, очаквайки значимото решение от Федералния запас по-късно тази седмица.

S&P 500 изгуби 43,05 пункта, или 0,9 %. Dow Jones Industrial Average изтри 320,04 пункта, или 0,9 %. Nasdaq Composite падна с 217,32 пункта, или 1,4 %.

Ниските лихви и хлабавата парична политика на Фед помогнаха за извънредно мощното рали на пазарите тази година. Премахването на тази поддръжка може обърне внезапно посоката им.

Разпродажбата в понеделник доближи и криптовалутите, като bitcoin падна с над 6 %.

На пазара на облигации доходността по 10-годишните облигации понижа до 1,423 % от 1,487 % в петък.

В същото време разрастващите се пазари са като в капан: те би трябвало да се оправят с резултатите от повишаващите се разноски за капитал, поскъпващ $ и растеж на цените на храните и горивата.

Новият вид носи алтернатива за централните банки: би трябвало ли те да изчакат и да видят какъв ще е резултатът от него, или би трябвало да работят авансово?

Големите централни банки прекараха последната година в опит да успокоят вложителите с изказванието, че инфлацията е краткотрайна. Но през последните седмици започнаха да признават действителността, откакто цените не престават да вървят нагоре. Проблемите в доставните вериги — —

Ако централните банки подхващат прекомерно ранни ограничения за справяне с инфлацията, те рискуват да сложат завършек на икономическото възобновяване. Но в случай че чакат прекомерно дълго, ще би трябвало да усилят лихвите по-агресивно в бъдеще — което пък може да провокира криза.

Предпазливостта на Европейската централна банка отчасти отразява терзанията по отношение на задлъжнелите страни в южната част на континента. Разходите по обслужването на дълга на страни като Италия и Гърция пораства, откакто вложителите чакат закъснение на изкупуването на облигации от страна на централната банка. Което пък слага възобновяване под риск, споделят икономистите.

" За разлика от ЕЦБ, Фед в действителност ще излезе от бизнеса с пазаруване на облигации. Фед просто няма Италия, която да би трябвало да поддържа ", разяснява основният икономист на Commerzbank Йорг Крамер.

Междувременно централните банки на разрастващите се стопански системи започнаха да стягат паричната политика поради засилващия се $. Централните банки в Бразилия, Русия и Мексико усилиха лихвите нападателно през последните месеци, с цел да поддържат личните си валути и с цел да успокоят инфлацията. По-силният $ и по-слабият напредък на Китай може да натежи и над цените на суровините през 2022 година, което ще усили провокациите пред разрастващите се пазари, съгласно Fitch Ratings.

Централната банка на Бразилия увеличи лихвите с 1,5 прочие п. и даде сигнал, че ще го направи още веднъж през февруари. По-високите разноски за обслужване на дълга помогнаха на стопанската система да влезе в криза през третото тримесечие.

В Русия, където инфлацията се изкачи до 5-годишен връх от 8,4 %, вложителите чакат централната банка да увеличи лихвите с 1 прочие п. до 8,5 %.
 Европа се пристрасти към дълга. ЕЦБ и Европейска комисия не престават да подхранват зависимостта
Европа се пристрасти към дълга. ЕЦБ и Европейска комисия не престават да подхранват зависимостта

Ниските лихви не значат, че държавните управления би трябвало да харчат повече, предизвестява икономист

Грешка на централните банки — най-големият риск пред пазарите

Прибързана смяна на политиката на централните банки най-големият риск пред пазарите през идната година, гласи изследване на Bloomberg измежду мениджъри на фондове.

Опасенията от прекомерно стягане на паричната политика изпреварват други евентуални опасности като ново разгъщане на пандемията, закъснение на Китай и геополитически разногласия.

Междувременно мениджърите чакат през 2022 година така наречен value акции да изпреварят скъпите бумаги на фирмите, които са в интервал на нападателен напредък.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР