Пътят на България към въвеждане на еврото започна през юли

...
Пътят на България към въвеждане на еврото започна през юли
Коментари Харесай

Ръст на средната заплата след приемане на еврото

Пътят на България към въвеждане на еврото стартира през юли 2020 година,

когато страната ни се причисли към Европейския валутен механизъм при опазване на закрепения курс на лв. към еврото от 1.95583 лева за едно евр о.

От октомври 2020 година България е участник в Единния контролен механизъм (т. нар. Банков съюз) и Единния механизъм за преструктуриране на кредитни институции.

Значимите банки в страната, които са част от огромни европейски банкови групи, към този момент са под директния контрол на ЕЦБ,

а във връзка с останалите банки Българска народна банка съблюдава насоките, издадени от ЕЦБ и подхваща нужните ограничения за осъществяване на правните актове на ЕЦБ,

Участието в тези съществени структури на еврозоната дава повече непоклатимост и доверие в банковия бранш у нас. Това декларира Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка, началник на ръководство „ Банково “.

По думите й организационните, механически и регулаторни действия, свързани с въвеждане на еврото, се развиват съгласно Националния проект за въвеждане на еврото в Република България, признат от Министерския съвет през май 2022 г. 

Подготвен е план на Закон за въвеждане на еврото, с който се регламентират разпоредбите и процедурите, свързани с въвеждане на еврото в страната.

В този закон се планува превалутирането на сумите по сметки от левове в евро да стане автоматизирано и гратис в деня на въвеждане на еврото в България.

„ Няма съображение да чакаме смяна във връзка с закрепения валутния курс от 1.95583 лв. за 1 евро, с който България се причисли към Европейския валутен механизъм преди близо три години .

През първия един месец от датата на въвеждане на еврото левът и еврото ще бъдат в послание по едно и също време,

като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство.

След приключването на този един месец, еврото ще остане единствената валута в страната ни.

През първите шест месеца от въвеждане на еврото обмяната на банкноти и монети от левове в евро ще става без такса в банките и „ Български пощи “ ЕАД, а обмяната им при Българска народна банка ще бъде безвъзмездна безсрочно.

В плана на Закон за въвеждане на еврото ще бъде заложен принцип за отбрана на потребителите, с който се подсигурява,

че превалутирането на цени и други стойности от левове в евро няма да сложи потребителите в по-неблагоприятно финансово състояние, в сравнение с биха били, в случай че еврото не е било въведено, както и нужните контролни и санкционни механизми “,

По думите й едни от главните доводи, които се акцентират против въвеждане на еврото, е че то може да докара до повишаване на стоките, понижаване на приходите на популацията или обедняване.

Обективните данни и проучвания върху стопанските системи, които са се включили преди нас,

изключително от страните от Източна Европа, с които сме по-близко съпоставими, демонстрират тъкмо противоположното.

Данните на Евростат за някои от последно включилите се страни към еврозоната демонстрират пренебрежимо дребни инфлационни разлики за годината на приемане на еврото от порядъка на 0.3 – 0.7 % за Естония и Латвия,

до момента в който в Литва се следи даже дефлация при съпоставяне на хармонизирания показател на потребителските цени за годината на приемане на еврото по отношение на средногодишната стойност за предходните 12 месеца.

Тази наклонност се удостоверява и от опита на Хърватия, която се причисли към еврозоната от началото на 2023 година

Изчисленият резултат при прехода към еврото върху инфлацията в Хърватия още веднъж е невисок – от порядъка на 0.3% – 0.5% месечно повишаване, при отчитане на средногодишна база на данните за месеците от януари до април 2023 година, безапелационна е Стоянова.

„ В тази връзка терзанията, че приемането на еврото ще докара до забележителна инфлация, са неоправдани и по-скоро се дължат на незадоволително добра осведоменост.

  Данните демонстрират, че макар краткотрайното и едва покачване в някои от случаите, инфлацията трайно понижава след присъединението на съответната страна към еврозоната.

За първите 4 месеца от приемането на еврото, месечната инфлация в Хърватия демонстрира трайно понижение – от 12.7% за декември 2022 година до 8.9% за април тази година.

в еврозоната тя е 7%, до момента в който тази за същия интервал в България е 14%, в Румъния е 13.1%, а в Унгария е 20.8%. “, добавя тя.

Според нея повишаването на междинната работна заплата в включили се към еврозоната преди нас страни също демонстрира мощна възходяща наклонност.

„ Можем да разгледаме резултата в по-дългосрочен проект да вземем за пример при последно включилите се страни Литва (2015 г.), Латвия (2014 г.) и Естония (2011 г.).

Пет години преди присъединението на тези страни към еврозоната междинната месечна работна заплата в тях е варирала в диапазона 550 – 700 евро.

При присъединението им към еврозоната тя е била в порядъка на 700 – 800 евро, т.е. растежът за петгодишен интервал преди въвеждане на еврото е бил сред 5% за Латвия и 30% за Естония.

За 2022 година междинните заплати в тези страни са в диапазона 1400 – 1900 евро, което е нарастване сред два и три пъти – от 92% за Латвия до 164% за Литва,

в съпоставяне със съответната година на въвеждане на еврото. За съпоставяне, междинната брутна месечна заплата в България в края на 2022 година е била в размер на 995 евро. Цитираните данни демонстрират, че въвеждането на еврото дава подтик на икономическото развиване и повишаване на благосъстоянието на хората “, цитира данни Нина Стоянова.

Според нея пълноценното присъединяване в икономическия и паричен съюз основава предпоставки за цялостна интеграция в европейските структури и добиване на оптималния капацитет от присъединяване в единния европейски пазар ,

в това число посредством унищожаване нуждата от превалутиране от левове в евро и елиминиране на транзакционните разноски. 

Данните и опита на страните, включили се по-рано от нас, демонстрират че въвеждането на еврото форсира действителния напредък на стопанската система, конкурентоспособността и вложенията, а резултата за хората е обвързван с устойчивото развиване и доближаване със междинните европейски приходи. Това доближаване протича по-ускорено, когато страната е участник в еврозоната.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР