Пътят към възстановяването на Украйна ще зависи от осигуряването на

...
Пътят към възстановяването на Украйна ще зависи от осигуряването на
Коментари Харесай

Търговията и инвестициите са пътят към възстановяването на Украйна

Пътят към възобновяване на Украйна ще зависи от обезпечаването на националните граници и възобновяване на естествените морски пътища към Азия, Европа и Африка.

Това пишат в публикация за VoxEU нобеловият лауреат Кенет Рогоф и Вероника Мовчан, теоретичен шеф на Института за стопански проучвания и политически съвещания в Киев.

Преди началото на войната Украйна се трансформира във значим експортьор, изключително на селскостопански и хранителни артикули. След войната ролята на Европейски Съюз в икономическото възобновяване на Украйна, както и настоящите законодателни и институционални промени, ще бъде от значително значение, пишат двамата създатели.

Бъдещето на стопанската система на страната ще зависи от съживяването на търговията, която беше дерайлирана от бруталната съветска инвазия. Разбира се, доста зависи от обезпечаването на границите на Украйна и възобновяване на естествените морски пътища към Азия, Европа и Африка. Дори и след реализиране на дълготраен мир, рестартът на стопанската система щ бъде огромно предизвикателство, само че Украйна има какво да предложи.

Добрата вест, съгласно двамата икономисти, е постигнатата висока степен на отвореност на страната преди нашествието, изключително на селскостопански и хранителни артикули – тя е вторият по величина експортьор на зърно в света след Съединени американски щати и преобладаващ снабдител на слънчогледово масло. Трябва да се означи, че Украйна доставя растения без генетично модифицирани организми (ГМО), в това число царевица и соя, които са търсени в Европейски Съюз.

Друго преимущество е бързо развиващият се ИТ бранш. Зашеметяващият триумф на Украйна в ограничението на съветските хакерски атаки е удостоверение, че нейните програмисти са от международна класа, а това е мощен актив в цивилната стопанска система.

Износът на технологии продължи да пораства даже през 2022 година, безграничен от транспортни усложнения и обсада и макар загубата на някои мощности за произвеждане на електрическа енергия.

Новооткритият статут на Украйна като присъединяваща се към Европейски Съюз страна отваря големи благоприятни условия за разширение на търговията, настояват Рогоф и Мовчан.

Въпреки че комерсиалната история преди 2022 година е сполучлива като цяло, някои области се нуждаят от усъвършенстване.

Участието на страната в световните вериги за основаване на стойност остава лимитирано. Киев е снабдител на първични материали (зърно, желязна руда) и междинни артикули, като слънчогледово масло в насипно положение, разнообразни черни метали, кабели за запалване и други, само че нейната роля в крайното произвеждане остава скромна, считат икономистите. Според тях това е основна област за усъвършенстване, само че страната има забележителен прогрес в договарянията по търговски съглашения, които ще ѝ обезпечат рамка за по-дълбоко консолидиране в световните вериги в някои браншове.

Ситуацията с директните задгранични вложения (ПЧИ) е доста по-комплицирана – ще са нужни големи капитали, с цел да може Украйна да осъществя своя търговски капацитет, защото претърпя ужасяващи вреди на инфраструктурата и на индустриални мощности след офанзивите с съветски ракети и дронове. В последна сметка Украйна ще завоюва доста от процеса на консолидиране в Европейски Съюз, който предлага модел за промени.

Примамката на участието в Европейски Съюз може да помогне за навигирането в процеса на промени и намаляване на обвързваните с него евентуални вътрешни спорове, както стана с предходните включили се страни.

Украйна може да планува реорганизация, която взема поради нормите на Европейски Съюз, свързани с опазването на околната среда, енергийната успеваемост и строителството, условия, които сигурно ще бъдат нужни за отключване на фондовете за помощ от Европейски Съюз.

Асоциирането с Европейски Съюз ще бъде допустимо с подписването на редица съглашения, по-важните от които са:

Предвид продължаващата промяна на законодателните практики и институции на Украйна в подготовката за участие, ролята на Европейски Съюз в използването на тези рекомендации е от значително значение, обобщават професорът по стопанска система в Харвардския университет Кенет Рогоф и Вероника Мовчан от Киевския институт за стопански проучвания и политически съвещания.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР