Пътят към Шенеген не е затворен. Само че формулировката не

...
Пътят към Шенеген не е затворен. Само че формулировката не
Коментари Харесай

Дипломат: Формулировката „не сега“ за Шенген не трябва да ни успокоява

Пътят към Шенеген не е затворен. Само че формулировката „ не в този момент “ не би трябвало да ни успокоява и подвежда, тъй като сме я чували доста пъти. Помислете единствено на Турция какъв брой пъти й споделяме „ Европейски Съюз по принцип да, само че не в този момент “.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria някогашният зам.-външен министър и непрекъснат представител на България в НАТО Любомир Иванов.

При нас обстановката не е толкоз комплицирана, само че не би трябвало да считаме, че като са ни споделили „ несъмнено следващата година “, това е обезпечено. Трябва да се активизираме и да работим.

 
Един от главните недостатъци на нашите тактики и тактики, доколкото ги има, са че ние го караме на взлом и по-късно всяко знамение за три дни.
Не би трябвало да се гледа на влизането в Шенген само като механически въпрос. Ако беше по този начин щяхме да сме влезнали още 2011 година Да не приказваме, че сред 2011 и 2015 година имаше един по-спокоен интервал, в който беше по-лесно да го създадем. След това започнаха мигрантската вълна, несъгласия сред страните от Европейски Съюз, Ковид, възобновяване на гранични контроли.

Не би трябвало да се успокояваме и че някой споделя, че не е срещу, тъй като това не значи дейна поддръжка. Активната поддръжка има степени. Това, че споделят, че нямат нищо срещу, не значи, че са подготвени да трошат саби с Нидерландия и Австрия, с цел да ги притиснат да смъкват ветото. Всичко това би трябвало да се усеща със датчиците на дипломатическата работа, да се проучва и да не бъде обект на внимание когато наближи някой съвет, а да бъде непрекъсната задача, в която вкарваме запас.

 
Протестната нота е класика в дипломацията когато си изрично неудовлетворен и смяташ, че те дискриминират, както е в тази ситуация. Но не това ще реши въпроса. Трябва да превърнем това в съществено функционираща задача, лобирането да не отслабва и да не бъде от среща на среща.
Най-добрите лобисти по принцип са икономическите фактори. Тоест, в случай че ти имаш съществени вложения от Нидерландия и Австрия, самият бизнес ще лобира за теб. Но за жалост, ние откъм привличане на непознати вложения не сме отличници. Хърватия не беше спряна от Австрия, тъй като там се построява основна инфраструктура за снабдяването с газ. Ние нямаме такива съществени козове.

Попадаме в натоварен спор кой повече излага България, което несъмнено незабавно резонира. Освен това, от две години сме в политическа рецесия и всеки, който дискутира с Нидерландия и Австрия ще си каже – на кого да разчитаме, че ще бъде предсказуема цялата картинка в България. Засега не се вижда решение. Политическите сили, които се надпреварват да изясняват какъв брой са калпави другите не правят услуга на България.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР