Пътят към северозападна България не е подходящ за хора с...

...
Пътят към северозападна България не е подходящ за хора с...
Коментари Харесай

Само аз, природата и животните: Защо българското кисело мляко е толкова специално

Пътят към северозападна България не е подобаващ за хора с... сензитивен корем. За да се стигне до такава степен, би трябвало да се премине по криволичещи тесни пътища, към които се вият гъсти гори. Този район е един от най-бедните в Европейския съюз. Но пък той е богат на истории - като тази на фермера Димитър Витанов от село Бързия, пише .

" Аз съм счетоводител по специалност, само че взех решение да оказа помощ на татко ми в нашата дребна селска козеферма. В провинцията няма стрес и напрежение. Да, физическата работа е доста повече, само че пък терзанията са доста по-малко, имаме си мир и успокоение. Чувствам се по-добре, не мога да го обясня с думи ", споделя Димитър. Той и татко му се грижат за 130 кози.

" Само аз, природата и животните "

" Когато повеждам козите на паша по околните поляни, от време на време си взимам едно малко радио. Друг път го не помня и извозвам доста време самичък - единствено с природата и животните, това е ", споделя Димитър Витанов. 

Фермерът взе участие и в производството на сирене и кашкавал. " Трябва да следваме рецептата прецизно ", споделя той и изяснява всяка стъпка от процеса по произвеждане на сирене. " Вече едвам смогваме с продукцията - търсенето е толкоз огромно, че хората даже идват у дома да си купуват от нашите артикули. " Козето кисело мляко е изключително известно, а повода е елементарна. " То удължава живота и лекува заболявания ", уверен е Димитър. Вярно ли е това?

Откритието на доктор Григоров

През 1905 година българският академик Стамен Григоров разгадава тайната на киселото мляко. Купува си глинена купичка с кисело мляко от селото си и я носи в университетската си лаборатория в  Женева, с цел да го изследва. Малко по-късно той съумява да разпознава основния фактор - изолира бактерията, с помощта на която млякото ферментира и става кисело.

По-късно биологът и притежател на Нобелова премия Иля Мечников употребява откритието на Стамен Григоров за своята научна активност. Мечников открива връзка сред високата консумация на кисело мляко от българските земеделци и дълголетието.

Това е и началото на триумфалния триумф на българското кисело мляко, което и до през днешния ден се радва на огромна известност и се конкурира с други известни кисели млека - да вземем за пример с гръцкото. Двете обаче се разграничават значително: българското кисело мляко не се прецежда и по този начин се резервира суроватката, която съдържа висококачествени протеини и минерали. Гръцкото кисело мляко би трябвало да се прецеди - оттова идва и кремообразната му консистенция.

Българската бактерия

Много българи са безапелационни, че киселото мляко е българско откритие. Няма обаче цялостна изясненост дали то е тръгнало първо от траките на Балканите или от тюркските номади в Централна Азия, а може би от Персия - няма изясненост кой народ първи е достигнал до ферментацията. Няма и патент.

Но хората в България най-малко могат да са щастливи, че микроорганизмите в киселото мляко, за които се твърди, че усъвършенстват храносмилането и укрепват имунната система, носят името на страната - лактобацилус булгарикус. Димитър Витанов също е уверен в " чудодейната " мощ на киселото мляко.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР