Пътят към бъдещето на автономното шофиране в Китай е павиран

...
Пътят към бъдещето на автономното шофиране в Китай е павиран
Коментари Харесай

Интелигентната магистрала, която може да зарежда колите, движещи се по нея

Пътят към бъдещето на самостоятелното шофиране в Китай е павиран със слънчеви панели, картографиращи датчици и зарядни устройства за електрически акумулатори. Страната към този момент тества " умна автомагистрала " , която може да форсира трансформацията на международната транспортна промишленост.

Технологиите ще бъдат вградени под транспарантен бетон, употребен за построяването на пътен сектор с дължина 1080 метра в източния град Дзинан. Ежедневно по него минават към 45 000 транспортни средства, а слънчевите панели вътре генерират задоволително електричество за зареждане на осветлението по автомагистралата и 800 жилища, съгласно строителя Qilu Transportation Development Group.

Но компанията желае да направи доста повече от това да доставя ток на мрежата: желае пътят да бъде също толкоз образован, колкото и колите на бъдещето. Китайското държавно управление сложи цел 10% от всички коли да бъдат изцяло самоуправляващи се до 2030 година, а Qilu Transportation работи върху опцията да дава по-актуална информация за трафика, по-точно картографиране и презареждане на батериите за електрическите автомобили в придвижване.

" Магистралите, които използваме, могат да поддържат единствено транспортните средства, минаващи по тях, и са като артикул от 1.0 потомство. Работим върху 2.0 и 3.0 генерации, като трансплантираме мозъка и нервната система ", изясни генералният управител на компанията Джоу Йонг.

 Снимка 350808
Източник:

Изграждането на новото потомство автомагистрали идва, когато държавното управление на президента Си Дзинпин интензивно развива проекта " Произведено в Китай 2025 ", с цел да трансформира страната в напреднала индустриална мощ, а освен снабдител на маратонки, облекла и играчки за експорт. Сред 10-те основни бранша са нови енергийни транспортни средства, осведомителни технологии и роботика.

Китай има и обособен проект за насърчаване на своята промишленост за изкуствен интелект, която планува страната да се трансформира във водещ международен център за нововъведения в тази област до 2030 година

Част от този развой е построяването на умна транспортна система. Координираното развиване на самостоятелните коли и интелигентните пътни системи е фокусът, твърди Юан Пенг, зам.-ръководител на отдела за просвета и технологии на министерството на превоза. " Министерството ще помогне да предложим интелигентни пътища за интелигентните коли, които идват ", дава обещание Юан.

Първата стъпка е част от автомагистралата, която минава край Дзинан, остарял промишлен център с към 7 милиона души население. Градът е дом на China National Heavy Duty Truck Group (известна още като Sinotruk), в която миноритарен акционер e могъщият немски производител на камиони MAN. Zhejiang Geely Holding Group също има цех в града, в който се създават коли от известната локална марка Geely.

 Снимка 350807
Източник:

Пътят има 3 отвесни пласта, като обвивката на транспарантния материал разрешава слънчевата светлина да доближи до слънчевите кафези изпод. В горния пласт има и пространство, през което минават кабели за зареждане и датчици, които наблюдават температурата, трафика и натоварването на пътя от тежестта на транспортните средства.

Соларните панели се разгръщат на 2 ленти, които наподобяват за водача като елементарен път, и са по-тънки от монета от 1 юан. Тестовият път за момента е прекомерно къс, с цел да обезпечи безжично презареждане, показва Джоу.

" От позиция на самата технология зареждането не е проблем. Автомобилите, които могат да се зареждат безжично, към момента не се употребяват по пътищата ", отбелязва той.

Qilu Transportation към момента не споделя по кое време ще конфигурира датчиците за предаване на данни и за зареждане на батериите на електрическите автомобили. Пътят се чака да издържи 15 години, което е в сходство с живота на обичайните асфалтови автомагистрали.



" Слънчевата автомагистрала има пазарни благоприятни условия. Основните неща, които би трябвало да бъдат прегледани, са разноските и надеждността, както и какъв брой бързо може да има съвместимата система ", счита Шу Ингбо, анализатор в Citic Securities в Пекин.

През 2016 година френската строителна компания Bouygues стартира тестването на път с дължина 1 км в Нормандия, затрупан със слънчеви панели (т.нар. Wattway). Технологията към този момент се тества на още 20 други места, Етиен Годен, който управлява плана в в отдела за пътно строителство на Bouygues " Colas Group.

Основната цел на Wattway е да основава електрическа енергия, а компанията към момента няма проекти за зареждане на електрически автомобили, до момента в който се движат. Компанията ще стартира да продава плана през идната година, давайки приоритет на по-малки места като зарядни станции и паркинги, където трафикът няма да блокира слънчевата светлина, изяснява Годен.

В Китай ще има 30 млн. транспортни средства с разнообразни равнища на самостоятелност до 2025 година, твъди Ю Кай, създател на Horizon Robotics - стартъп в Пекин, който създава полупроводници за тези типове коли.

 Снимка 350809
Източник:

Строителството на пътя в Дзинан коства към 7000 юана (1116 долара) на кв. м, а общата цена е към 41 млн. юана (6.5 млн. долара). Ако технологията бъде наложена всеобщо, цената й ще спадне до 3000 юана (480 долара) за кв. м, твърди строителят.

Първоначалните разноски са високи, тъй като научноизследователският екип на Qilu създава технологията и основава материалите в личните си лаборатории, а разноските би трябвало да спаднат при всеобщо произвеждане на съставените елементи. Компанията е благосъстоятелност на държавното управление на провинция Шанду, в която се намира и Дзинан. Тя към този момент си сътрудничи с няколко китайски автомобилни производители за насърчаване на технологията си.

Изследователите развиват плана от 10 години. Интелигентният път е построен за 55 дни върху действителен сектор от автомагистралата, а секцията е отворена за придвижване в края на декември 2017 година Заради резултата на слънчевите панели върху пътя не се задържат сняг и лед.

 Снимка 350810
Източник:

" В бъдеще, когато колите се движат по тези пътища, ще бъдат като човешки същества. Пътят ще усеща и ще мисли какъв брой тежки са транспортните средства и какви данни са нужни ", съобщи Джоу.

Китай е виновен за половината от всички продадени електрически автомобили по света. Той надмина Съединени американски щати през 2015 година, с цел да се трансформира в най-големия международен пазар за електрически коли. Само през тази година продажбите надвишават 1 милион, съгласно Китайската асоциация на производителите на коли.

Властите заложиха като цел годишните продажби на новите транспортни средства да доближат 7 млн. до 2020 година " Бъдещето на превоза идва при нас доста по-бързо, в сравнение с чакахме. Трябва да се уверим, че пътищата се развиват, с цел да дават отговор на развиването на колите с самостоятелно ръководство ", уверен е Джоу.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР