Пътувайки “на стоп из морета и океани, група български учени

...
Пътувайки “на стоп из морета и океани, група български учени
Коментари Харесай

„Първото плаване: Котва в Антарктида” в „Темата на NOVA“

Пътувайки “на стоп ” из морета и океани, група български учени и мечтатели стигаха до Антарктида в продължение на десетилетия. Оцеляваха, изследваха, откриваха – отпред с проф. Христо Пимпирев. Защо, обаче, задачата им тази година ще остане в историята? В „ Темата на NOVA ” описват журналистът Благой Цицелков и операторът Николай Кънчев, които бяха част от експедицията на ледения континент.

В последните 30 години българските учени носеха към Антарктида голямо съоръжение и материали, качени на испански, чилийски или други непознати кораби. Така „ полярните стопаджии ” построиха българската база на остров Ливингстън. Вероятно в някой от тежките ледени дни, до момента в който са пренасяли товари на ръка, се е родила и фантазията им – български транспортен съд да ги води до техния теоретичен дом в края на света. 30 години по-късно това се случи. И екипът на NOVA беше там, още в първата лодка, която доближи брега.

Картини като от друга планета, скъпи открития и нови измерения в полярната просвета – гледайте в „ Първото корабоплаване: Котва в Антарктида “ в „ Темата на NOVA “ на 11 март, незабавно след Новините на NOVA в 19:00 часа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР