Пътуванията зад граница може да се окажат мираж за българите,

...
Пътуванията зад граница може да се окажат мираж за българите,
Коментари Харесай

Еаксинационни паспорти: Пътуванията зад граница може да се окажат мираж за българите

Пътуванията зад граница може да се окажат мираж за българите, в случай че се одобри напредването в границите на общността да става с имунизационни паспорти. 

Причината е в ниския % на имунизирани в България след прекъсването на имунизациите с AstraZeneca и дребния брой на имунизираните с препаратите на Pfizer и Moderna.

" Всъщност, със прекъсването на имунизациите с AstraZeneca, с дребното количество ваксини, тъй като въпреки всичко и от Pfizer и от Moderna има малко количество, се оказваме в клопката точно на това тази година и следващата година да не можем да пътуваме, в случай че бъдат въведени тези имунизационни паспорти ", сподели Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR. 

Един от първите водачи в Европейски Съюз, който заприказва за нуждата от имунизационните паспорти, е австрийският канцлер Себастиян Курц. Той направи предлагането си към евролидерите още преди три седмици. Сега обаче и в Австрия темпът на имунизация спада след прекъсването на имунизациите с една от партидите на AstraZeneca след смъртен случай. 

" Хората са обезпокоени, разграничени са общо взето на две елементи - едните споделят, че няма значение с какво ще се имунизирам, другите си отсрочват часовете за имунизация и споделят, че с AstraZeneca няма да се имунизират. Конкретно приказвам също и за мои сътрудници ", показа здравната сестра във Виена Мартина Боянова. 

И до момента в който у нас, преди прекъсването на имунизациите с AstraZeneca хората имаха достъп до три типа ваксини, то в Китай препаратите против Ковид-19 към този момент са повече от пет. Освен че страната е с доста бързи темпове на имунизиране, там към този момент здравният статус на хората се дефинира от по този начин наречените зелени кодове.

" Това е здравен код, който всеки има на телефона. Този код може да се покаже на границата, че си здрав, че си се ваксинирал, и да се пътува с него, което е една стъпка напред. Разбирам за какво в Европа това е дискусионно, тъй като посредством този код се следи и се вижда дали не се нарушават човешките права ", каза директорът на българско училище в Шанхай Димитър Владиков.  

Предложението на Китай към страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати е на всички места, където се имунизират, е да се унифицират тези паспорти, тъй че да могат да бъдат приети за целия свят. 

И до момента в който бъде взето решението ще има ли и от по кое време имунизационни паспорти за пътешестване в Европейския съюз, можем само да чакаме и да бъдем положителни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР