Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2023 г.

...
Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2023 г.
Коментари Харесай

Пътуванията в чужбина се увеличават през май, най-желани са Турция и Гърция

Пътуванията на български жители в чужбина през май 2023 година са 772.5 хиляди, или с 5.9% повече, в сравнение с в същия месец на предходната година, заяви Националният статистически институт.

Най-голям растеж имат пътуванията с така наречен друга цел (гостуване, посещаване на концерти и спортни събития, обучение). Ръстът на почивките и екскурзиите е с 8%, до момента в който командировките понижават с 10 на 100.

 Приходите на хотелиерите от нощувки набъбнаха с близо 40% през април Приходите на хотелиерите от нощувки набъбнаха с близо 40% през април

Най-голям брой пътувания на български жители са осъществени към прилежащите Турция - 212.4 хиляди, Гърция - 183.3 хиляди, Сърбия - 54.2 хиляди, Румъния - 54.2 хиляди Прави усещане, че пътуванията към Турция и Гърция са най-вече по нетуристически аргументи (т.нар. други).

През май 2023 година визитите на чужденци в България са 930.5 хиляди, или с 15.8% повече в съпоставяне със същия месец на миналата година. Регистрирано е нарастване по всички следени цели - и гостувания, и туризъм, и командировки. Транзитните прекосявания през страната са 36.5% (340.1 хил.) от всички визити.

 Дворецът, който отваря вратите си за публиката, тъй като му трябват пари Дворецът, който отваря вратите си за публиката, тъй като му трябват пари

Най-много визити в България са осъществили жителите от:

В тези цифри обаче влизат и директните прекосявания.

Чужденците, декларирали, че са пристигнали в България за туризъм, са едвам 287 хиляди души. Най-много са румънските туристи (38.7 хиляди души), следвани от гърците (38.2 хил.), турците (36.5 хил.), германците (31.1 хил.).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР