Пътуването в жегата, особено ако е на дълги разстояния, е

...
Пътуването в жегата, особено ако е на дълги разстояния, е
Коментари Харесай

Топ 10 правила за шофиране в жегата

Пътуването в жегата, изключително в случай че е на дълги дистанции, е същинско предизвикателство най-много за водачите. В случая процесът на топлообмен се трансформира, кръвоносните съдове се уголемяват, налягането се покачва, концентрацията понижава, изпитваме предпочитание за сън и чувството за отмалялост се ускорява по-бързо.

В допълнение под въздействието на високата температура моторът и другите датчици прегряват, което може да докара до спешна обстановка.

Как да предпазим себе си и колата си от сходни неприятности? Какви правила би трябвало да съблюдаваме, когато пътуваме в горещо време?

1. Правилно паркиране

В този случай не приказваме за съблюдаване на разпоредбите за паркиране, а за това по какъв начин да не превърнете личната си кола в сауна. Когато пътувате, би трябвало авансово да помислите за мястото за паркиране. Ако се постанова да паркирате в центъра на града, където е мъчно да се откри свободно място, тогава е наложително да си осигурите сенници с цел да предпазите интериора от прегряване.

2. Сутрешни пътувания

Препоръчително е през топлия сезон да планирате пътуванията си в утринните часове, когато температурата е най-ниска. По-добре е да прекарате обедната горещина в хотела, а не на автомагистралата.

3. Вътрешно изстудяване

Всички модерни коли са оборудвани с климатик или климатроник, само че не всички водачи ги употребяват вярно.

Препоръчително е първо да отворите вратите и прозорците и едвам по-късно да включите климатика. Тази процедура е нужна освен за ускорение на охлаждането на купето, само че и за попречване на образуването на дребни пукнатини в уплътненията на предното стъкло.

Освен това дефлекторите никога не би трябвало да бъдат ориентирани непосредствено към вас, защото това е най-прекият път към простуда. Разликата сред външната температура и температурата, поддържана в купето, не би трябвало да надвишава 7-8 градуса.

4. Много течности

Дори в климатизирано транспортно средство, при горещо време лидерът и пасажерите му би трябвало да пият задоволително течности. Не е целесъобразна потреблението на сладки и газирани питиета, както и на кафе.

5. Охлаждаща система
 5 трика, които ще са от изгода за всеки водач в жегата 5 трика, които ще са от изгода за всеки водач в жегата
Жегата постоянно се отразява отрицателно на благосъстоянието ни. Разбира се, има доста хора, които се усещат удобно при високи температу...

В жегата е нараснало натоварването и за охладителната система на автомобила. Ако знакът за температурата на охлаждащата течност доближи алената зона или забележите излизането на пара отдолу под капака, не бързайте да го отворите. Някои неопитни водачи отварят неразумно капака и капачката на разширителния контейнер за антифриз, излагайки себе си на риск от мъчителни изгаряния.

Можете да повдигнете капака не по-рано от 10 минути след прекъсване на автомобила и по-късно да го оставите в това състояние най-малко половин час, до момента в който охлаждащата течност изцяло се охлади. Едва по-късно със защитни ръкавици, развийте деликатно капачката на резервоара и прибавете подобаващото количество вода или охлаждаща течност.

6. Прегряване на мотора

Климатикът в автомобила има освен безспорни преимущества, само че и редица дефекти. Например, неговата работа доста усилва разхода на гориво, а също по този начин въздейства негативно върху системата за изстудяване на мотора. Ето за какво, когато климатикът работи интензивно, е належащо непрекъснато да следите температурата на мотора и да го изключите неотложно, в случай че стрелката на знака за охлаждащата течност се окаже прекомерно покрай алената зона.

7. Специфика на пътната конюнктура
 Експерт разкри за какво не е хубаво да се пие минерална вода в жегата Експерт разкри за какво не е хубаво да се пие минерална вода в жегата
Всеизвестен факт е, че в жегата би трябвало да употребяват повече течности, в количество минимум от два литра дневно. Половината от него тр...

Всъщност зимният интервал е доста по-тежък за шофиране, изключително за неопитните водачи.
Но не забравяйте, че проливните дъждове за секунди могат да трансфорат автомагистрала в пързалка и ненадейно да се озовете в аквапланинг.

8. Спирачната система

Когато при рискови горещини шофирате със скорост от 100 км / ч или повече, при натискане на спирачката, усещате че някои ви бута крайници обратно. Това чувство е плашещо най-много за неопитните водачи.

Правилното действие на спирачките мощно зависи от качеството на спирачната течност.

Дори в случай че лидерът е убеден в свойствата на течността, той би трябвало да заобикаля внезапно прекъсване. В противоположен случай накладките ще стартират се прегряват и натискането на спирачките ще става все по-трудно
 Учени: Глобалното стопляне ще доближи своя пик сред 2021 година и 2025 година Учени: Глобалното стопляне ще доближи своя пик сред 2021 година и 2025 година
Метеоролозите на Организация на обединените нации предвиждат рекордно високи температури през идващите пет години. Средната температура, съгласно тях ще надделя...

Според статистиката жегата визира най-много коли, оборудвани с ABS. Неизправността на спирачките се усеща още при първото натискане на педала след пускане на мотора.

9. Ниво на горивото

Препоръчва се всеки резервоар, предопределен за петролни артикули, да се цялостни до не повече от 95% от потенциала му, защото при нараснали температури горивото може да се разшири. Ако не оставите място за " въздушната възглавница ", това може да аргументи ускорено изхабяване на мотора и дисторция на капачката на резервоара.

10. Състояние на гумите

Прекомерното нагряване на гумите под въздействието на топлината, може да докара до тяхното пръсване. Ако това се случи по време на придвижване, може да провокира сериозен случай. Ето за какво е належащо деликатно да следите положението на гумите си.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР