Пътуването трябва да бъде удоволствие за всички в автомобила, не

...
Пътуването трябва да бъде удоволствие за всички в автомобила, не
Коментари Харесай

Комфортът преди всичко

Пътуването би трябвало да бъде наслаждение за всички в автомобила, освен за индивида зад кормилото. С това разбиране конструкторите на Citroen са основали новия модел C5 Aircross, който демонстрира по какъв начин един наличен SUV може да бъде изумително удобен фамилен транспортьор.

 54-1-6kol

Френската компания има мощни обичаи в производството на коли с луксозна возия. В навечерието на своя 100-годишен празник авангардната марка преоткрива себе си, без да губи своя иновационен дух във връзка с дизайна и техниката. Новият модел C5 Aircross ще излезе на пазара при започване на 2019 година с бензинови и дизелови мотори, а по-късно ще се появят и електрифицирани разновидности.

 54-2-6kol

Без да е пищен и нападателен като множеството коли в този клас, френският SUV наподобява съвременен и положителен, с по-мек темперамент, дизайн и окачване. Настройките на ходовата част са такива, че прекосяването през дупки и неравности да не е съпроводено с дрънкане на плътно шаси и земетресения на каросериета по пета степен на Рихтер. При Citroen нещата се случват гладко, прелестно и без напрежение. Неслучайно седалките наподобяват кресла в дневна стая. Това е по този начин, тъй като в автомобила човек би трябвало да се усеща като вкъщи си.

 ampnet_photo_20181127_158059

Типично по френски вътрешното обзавеждане на C5 Aircross е комфортно, практично и ексцентрично. Седалките наподобяват меки, само че оферират добра опора и за по-спортно шофиране. Трите места на втория ред са самостоятелни с контролиране по дължина в диапазон от 15 см, а облегалките се настройват и по надолнище, като също така могат и изцяло да се прегънат. Това разрешава по-голяма еластичност в интериора и повече улеснения при пътешестване и транспортиране на багаж.

 ampnet_photo_20181127_158067

В взаимозависимост от позицията на задните седалки товарното пространство варира от 580 до 1630 л. Това са доста внушителни стойности за средноразмерен SUV с междуосие 2,73 м и дължина на каросерията 4,50 м. По отношение на вътрешния размер автомобилът на Citroen предлага шир като в пътнически ван, което е още един акцент върху по-комфортното преживяване за всички пасажери.

 ampnet_photo_20181127_158066

Използваните тапицерии и повърхности в кабината са приятни на досег и стилно съчетани като цветове. Високото качество на приложените материали проличава и по облицовките на вратите, арматурното табло и жабката. Инструменталното табло предлага прегледни уреди, които дават на лидера изчерпателна информация за работата на всички системи в автомобила. Видимостта от шофьорската позиция е доста добра, което не се среща постоянно при SUV моделите. В обзора на лидера е целият похлупак на мотора, тъй че и без челен парктроник се усещат ясно габаритите на каросерията. Челното стъкло и предните прозорци имат спомагателна изолираност, което усилва тишината в купето.

 54-3-6kol

Инженерите на Citroen са измислили новаторски „ фокус “, с който пътното държание също става по-комфортно. Това се реализира посредством хидравлични ограничители на амортисьорите и пружините – новаторско решение, водещо до „ пречистване “ на неравностите по пътя и основаване на чувство за пътешестване като на въздушни възглавници.

Двигателите са живи и спестовни

Citroen ще продава новия C5 Aircross в 92 страни по целия свят. Този световен автомобил би трябвало да ускори наличието на марката в разрастващия се сегмент на SUV-овете. При лансирането на пазара ще се предлага избор сред няколко разновидността на дизелово и бензиново задвижване с турбо пълнене.

 ampnet_photo_20181127_158062

Многократно награждаваният трицилиндров бензинов мотор PureTech 1,2 генерира енергични 130 коня, а по-големият елемент с размер 1,6 л създава 180 к.с. Дизеловата опция са рафинирани, работливи и икономични BlueHDi мотори с размер 1,5 л и 2,0 л със същата мощ – 130 и 180 к.с. Моторите оставят доста положително усещане и като динамичност, и като разход на гориво. 180-те дизелови коня спринтират за 8,6 секунди от 0 до 100 км/ч, развиват 211 км/ч оптималната скорост и изминават 100 км с 4,7 л в смесен цикъл по новия реален цикъл на премерване WLTP.

 ampnet_photo_20181127_158065

В взаимозависимост от моторизацията и желанието на купувача трансмисията е механична с 6-предавки или 8-степенен автоматик с лостчета на кормилото за ръчно превключване.

Контрол на сцеплението

Новият Citroen C5 Aircross предлага на лидера опция да управлява сцеплението на колелата с настилката посредством избор на разнообразни режими на работа на автомобила. Системата Grip Control се ръководи с кръговиден комутатор, с който се задават настройки за съответната повърхнина – пясък, тиня, сняг и без ESP. С възстановяване на сцеплението на задвижващите предни колела се реализира резултат на 4х4, въпреки че автомобилът не разполага с двойно предаване.

 ampnet_photo_20181127_158069

Отсъствието на стандартна система 4х4 може да се преглежда като преимущество, а не като минус. Без 4х4 автомобилът е по-лек, по-икономичен, по-динамичен, по-достъпен и по-лесен за поддръжка. Хибридната версия, която ще се стартира в края на идната година, ще разполага с двойно предаване, защото електрическият мотор ще върти задните колела, а стандартният – предните.

 ampnet_photo_20181127_158060

Като съоръжение Citroen предлага най-новите технологии на концерна PSA. Шофирането по автомагистрала може да бъде подкрепено от адаптивен темпомат с контролиране на дистанцията и система за поддържане на определената лента. За облекчение на лидера работата на фаровете е автоматизирана, пътните знаци се разпознават от челната камера и се извеждат на инструменталното табло. Има и датчици, които наблюдават непрестанно положението на индивида зад кормилото.

 ampnet_photo_20181127_158061

Citroen предлага и нещо, което липсва на останалите марки. Челната камера зад вътрешното огледало служи и за снимане на фотоси и видео, които лидерът може да показа в обществените мрежи изцяло безвредно още по време на шофиране. Мултимедийната система на автомобила употребява огромен пъстър сензорен екран с диаметър 12,3 инча и поддържа работа с платформите Android Auto и Apple Car Play. Свързването с мобилни телефони и потреблението им е оптимално улеснено.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР