Пътуването до Ижевск, столицата на Удмуртия в западен Урал, беше

...
Пътуването до Ижевск, столицата на Удмуртия в западен Урал, беше
Коментари Харесай

Какво видях в завода “Калашников”

Пътуването до Ижевск, столицата на Удмуртия в западен Урал, беше проведено от съветското външно министерство – особено за публицисти. Всички смятахме, че ще можем да надникнем зад кулисите в индустриалната база на компанията, известна по целия свят със своя „ АК-47 “.

Накрая стана ясно, че вместо така предстоящото посещаване в завода на „ Калашников “, ще ни разведат единствено из фирмения музей. Съобщиха ни, че в последния миг не било получено позволение за посещаване в завода. Ние обаче продължихме да се надяваме, че ще можем да зададем нашите въпроси и в музея. Все отново „ Калашников “ е една от 39-те компании, които ще бъдат наранени от новите американски наказания. В листата на Вашингтон са включени съвсем всички огромни компании от съветския военно-промишлен комплекс. По данни на съветския вестник „ Ведомости “, тези компании реализират над 90% от съветския оръжеен експорт.

В музея представители на компанията ни демонстрираха най-новите оръжия. Сред тях и наследникът на „ АК-47 “: новият „ АК-204 “. На публицистите не бе разрешено нито да снимат представителите на концерна, нито да ги интервюират. Бяха позволени въпроси към представители на пресцентъра, които ни дадоха обещание да ни дадат спомагателни информации. Както ни беше обяснено, през днешния ден концернът „ Калашников “ създава освен автомати. В индустриалната палитра са включени моторници и дронове. Възродено било и името на известните в предишното мотоциклети „ Иж “.

По времето на Съюз на съветските социалистически републики Ижевск беше закрит град. В него не се допускаха чужденци. Така че упованията ни, че „ Калашников “ ще разтвори необятно заводските порти за задгранични публицисти и ще отговори на въпросите им, очевидно през цялото време са били прекомерно наивни. Губернаторът на Република Удмуртия Александър Брехалов ни увери, че гледа на своя район като на „ част от един световен свят “. И добави, че нямал нищо срещу да приказва на конференция и за глобите.

(със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР