Пътуваме по много причини - заради историята, заради културата, заради

...
Пътуваме по много причини - заради историята, заради културата, заради
Коментари Харесай

11-те най-вкусни напитки в света

Пътуваме по доста аргументи - поради историята, поради културата, поради приключенията, само че и поради храните и напитките на даден район.

От този лист CNN си избира последните - напитките, и прави селекция от 50-те най-вкусни, най-хубави и най-освежаващи по света. Ние ви представяме първите 11 от тях.

11. Сангрия (Испания)

 Снимка 350141

Когато човек чуе сангрия, в главата нахлуват сладки мисли и асоциации - Испания, лято, вкусна разхлаждаща напитка. И това е тъкмо по този начин. Сангрията е ледено и алкохолно пиво, приготвено от вино и плодове. И е една от най-приятните питиета за летните месеци.


10. Горещ шоколад с маршмелоу (САЩ)

 Снимка 350142

Ако пиня коладата се свързва с тропическите плажове, то горещият шоколад с маршмелоу върви ръка за ръка с доста дебели чорапи и легло в някой от ски курортите на Америка. Богатият и благоуханен парещ шоколад прави мрачните зимни сутрини доста по-приятни.

9. Джин с тоник (Англия)

 Снимка 350144

Доверили сме се на британците за изработката на лекарство (хининът в тоникът е бил употребен от английската компания British East India Company за попречване на маларията), само че те вършат потреблението на тоника още по-приятна, като го смесват с алкохол за една ненадейно добра композиция.


8. Червено вино (по целия свят)


 Снимка 320887

Какво се прави от ферментиралото грозде? Отговорът е вино, за която напитка би трябвало да благодарим на Бог. Или по-скоро на грузинците. Районът, който в този момент е част от Евразия, се счита за мястото с първото произвеждане на вино преди 8000 години.


 Откриха най-древните корени на виното
Откриха най-древните корени на виното

На едно море разстояние

7. Портокалов сок (САЩ)

 Снимка 350146

Портокаловият сок печели място в листата, единствено с цел да подсети за детството. Освежаващата, изтънчена и здравословна напитка, която в началото е била всеобщо създадена и популяризирана в Съединени американски щати през 1915 година, постоянно е царувала над своите братовчеди - соковете от ябълка, ананас, праскова и други.


6. Лонган напитка (Малайзия)

Публикация, споделена от Fernando Jonathan | JKT Foodie (@fernando.jsj) на Мар 15, 2018 в 7:25 PDT

Малайците са разбрали златната формула за подготвяне на вкусна напитка - вършат я сладка, студена и прибавят някои тропически плодове. Air mata kucing или лонган напитка е тъкмо това. Подсладена с бучки захар и сушен лонган, а от време на време и с бенинкаса, само че постоянно на евтина цена.

5. Чай (по целия свят)

 Снимка 338883

В Тибет чаят оказва помощ на тялото да резервира естествената си температура, макар студа. В Индия обезпечава отмора от уличния безпорядък. В Япония се употребява в комплициран обред. А в Обединеното кралство му се дава необикновен статут. И сякаш всичко ще се оправи, когато чуем: " Това, от което се нуждаете, е чаша чай. " Няма спор, за втората най-широко употребявана напитка (след водата) в света.

4. Бира (по целия свят)

 Снимка 346050

Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света. Трета е по известност - след водата и чая. Някои археолози даже търсят връзка сред появяването на бирата и самото пораждане на цивилизация.

3. Кафе (Етиопия)

 Снимка 337849

Има причина кафето, за което се твърди, че е било намерено в Етиопия, да е една от най-търгуваните артикули в света. Тези дребни зелени зрънца безспорно заслужават повече от едно регистриране в този лист, най-малкото поради всички разнообразни способи на подготвяне и изразходване - лате, капучино, мока, американо и доста други.

 Kафе по виетнамски
Kафе по виетнамски

Как го пият във Виетнам

2. Кока-кола (САЩ)

 Снимка 350151

Изобретена от фармацевт - като лекарство против главоболието през 1886 година, това е най-популярната безалкохолна газирана напитка в света. Преминава и през най-различни вкусови разновидности - с череша, лимон, диетична, само че истинският усет си остава най-предпочитан.

1. Вода (по целия свят)

 Снимка 331991

Като основа на всяка друга напитка в този лист, на всяка храна в света и даже на целия живот, нищо не бие чаша чиста вода, която утолява жаждата, разхлажда, съживява и има животоподдържащи свойства.

 Колко тъкмо е потребна водата
Колко тъкмо е потребна водата

Защо пиенето на вода е първа човешка потребност
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР