Пациентски организации Заедно с теб се възпротиви срещу предложенията на

...
Пациентски организации Заедно с теб се възпротиви срещу предложенията на
Коментари Харесай

Заедно с теб срещу промените за отпускане на лекарства

Пациентски организации " Заедно с теб " се възпротиви против предложенията на НЗОК да отпадне опцията аптеките да отпускат единствено наличните медикаменти или по-малки количества от рецепта, заплатена изцяло или отчасти от НЗОК.

Тези оферти са в ущърб на пациентите, тъй като, в случай че липсва едно лекарство или то е в незадоволително количество в аптеката от трите, изписани в рецептата, пациентите би трябвало да се върнат при лекаря и да изискат смяна в рецептата и в протокола. Такава смяна може и да е неприемлива съгласно техническите условия на касата и надлежно пациентът би трябвало да обикаля по аптеките, до момента в който откри къде да му изпълнят цялата рецепта, показват от там. Те са за оставане на в този момент настоящия закон.

Свидетели сме на постоянна липса на даже животоспасяващи медикаменти в системата, безапелационни са " Заедно с теб ".

Пациентски организации " Заедно с теб " са обезпокоени и от условията от НЗОК в нарушаване на националното законодателство и правото на Европейски Съюз да задължи аптеките да подават верификационни данни и към НЗОК, откакто същите верификационни данни към този момент са им предоставени от органа, който управлява регистъра за верификация - Българска организация за верификация на медикаментите (БОВЛ).

Крайно време е НЗОК да провежда техническия надзор върху верификацията на медикаментите, само че не в прорез с Регламента, считат от там.

Друг проблем, на който " Заедно с теб " подчертава, е, че НЗОК би трябвало да реализира механически надзор в действително време на вярното изписване на рецептите от лекарите, а не пациентите да стигат до аптеките и там да схващат, че има неточности или повтаряне и респективно тези лекарства да не бъдат заплащани на аптеките от НЗОК.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР