Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, което се приема всеки

...
Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, което се приема всеки
Коментари Харесай

Пациенти биха тревога: От аптеките изчезна важен медикамент

Пациентски организации предизвестяват за изчезнало лекарство, което се приема всеки ден от огромна част от трансплантираните хора у нас. Медикаментът е имуносупресор, който оказва помощ на организма да не отхвърли трансплантирания орган.

Медикаментът не е разполагаем в аптеките от към три седмици, сподели пред БНР Георги Пеев от Хасково, който е трансплантиран с два органа.

Според информация на здравното министерство, на 9-и май притежателят на разрешението за приложимост е уведомил за прекратяване на продажбите от 30 юни, заради индустриални аргументи. Нова доставка се чака към средата на август.

Институциите не са уведомили в точния момент нито пациентите, нито лекарите за този общоевропейски проблем, сподели Георги Пеев:

„ Протоколите са шест месеца. На всеки три месеца се вадят нови предписания. От месец за месец се взема. Някои, които в това време са понижили дозите, имат някакви запаси. Такива като мен, които пият една кутия на месец, имам по една кутия на месец, нямам запаси, просто в аптеката, в която аз закупувам медикаментите съм помолил да ми намерят някакви количества и са ми намерили, т.е. казусът тука не е „ аз “, казусът е „ ние “. Имаме горчив опит със сурогат, по този начин наречени генерици. Надявам се да не се стигне до такава степен, това е неуместно, в случай че се стигне до такава степен “.

От пациентски организации „ Заедно с теб “ оповестиха, че чакат реакция от заместник-министъра на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Етикети:
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР