Пациентски организации предупреждават, че промените в Закона за лекарствените продукти

...
Пациентски организации предупреждават, че промените в Закона за лекарствените продукти
Коментари Харесай

Промените в Закона за лекарствата противоречат на европейската практика

Пациентски организации предизвестяват, че измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина опонират на европейските практики в региона на клиничните изследвания .

От Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, Асоциация Хипофиза и Сдружение за развиване на българското опазване на здравето считат, че може да се усъвършенства информираността на пациентите при присъединяване в клинични изпитвания .

 Глоба до 20 000 лева за търговия с медикаменти от забранителния лист
Глоба до 20 000 лева за търговия с медикаменти от забранителния лист

Министерство на здравеопазването прави медицински полети с боен аероплан " Спартан "

Участието на пациенти в сходни тествания са доста значими. Участието в тях може да даде късмет за живот и по-добро здраве на самия пациент, само че и на доста други хора , пишат от организациите.

" Имаме сигнали обаче, че пациентите не получават съответна информация за това какво им се ползва и какви са правата им ", пишат от пациентски организации.

 Пациенти поддържат план за пазаруване на медикаменти без социална поръчка
Пациенти поддържат план за пазаруване на медикаменти без социална поръчка

Медикаментите касаят най-вече деца

Предложените промени в Закона за лекарствените артикули в филантропичната медицина (ЗЛПХМ) опонират на практиките на Европейският съюз, пишат от организациите. Организациите считат, че е належащо присъединяване на пациент в етичната комисия. В България пациентите нямат никакво присъединяване нито в новия вид, нито в съществуващия вид на закона.

Включването на подобен участник освен ще подсигурява спазването на правата на пациентите, само че ще докара до по-гладко и сполучливото им протичане, уверени са организациите.

 Пациентки организации оферират ограничения за Мораториума на новаторски лечения
Пациентки организации оферират ограничения за Мораториума на новаторски лечения

Предупреждават, че забавянето на договарянията на НЗОК ще забави обезпечаването на лекуването на пациентите

Второто предложение на пациентските организации е да не се централизира активността на сходни тествания. В настоящия вид на Закона за медикаментите етични комисии има във всички лечебни заведения, където има такива изследвания . Това подсигурява, че някой на място се е срещнал с нормативната уредба и носи отговорност за спазването й . Изключение вършат многоцентровите изследвания, пишат от организациите.

 За проблем с генеричните медикаменти сигнализират от сектора
За проблем с генеричните медикаменти сигнализират от сектора

Българската генерична фармацевтична асоциация изрази

В новия вид на Закона се планува да има единствено една комисия в Министерството на здравеопазването. Т.е. на място единствено провеждащите изследването ще са осведомените с протокола и законовите уредби и единствено те ще носят отговорност какво се случва.

Това доста ще понижи опциите за надзор , както и опциите за реакция от страна на пациентите при положение, че считат че има нарушавания .

 Партиите
Партиите " си стиснаха ръцете " за отпадане мораториума за медикаменти

Още на следващия ден на две четения, " грешката " разбунила духовете на пациентите ще бъде поправена

Промяната опонира и на европейската процедура, в над 95 % от страните няма централизиране на тази активност . Информация за европейската процедура може да бъде открита на уеб страницата на Европейската мрежа на изследователските етични комисии www.eurecnet.org.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР