Пациентките на д-р Йордан Спирдонов ще ги познаете по папките.

...
Пациентките на д-р Йордан Спирдонов ще ги познаете по папките.
Коментари Харесай

Д-р Йордан Спирдонов: Дамите с киста на яйчника трябва да се преглеждат редовно за рак на гърдата |

Пациентките на доктор Йордан Спирдонов ще ги познаете по досиетата. Какво толкоз има в тези папки? Всяка жена, посетила експерта по образна диагностика в УМБАЛ „ Царица Йоана " - ИСУЛ, знае, че преди да се подложи на диагностика на млечните жлези, би трябвало да е предходна през обзор при АГ експерт, да има резултат от цитонамазка и ехография. Защото хормоналният дисбаланс, предизвикан от кистите, покачва риска за развиване рак на гърдата. Д-р Спирдонов е експертът, който завоюва премията „ Лекар на годината 2021 " на Българския лекарски съюз, в категорията „ Иновации ". Изобретението беше показано като „ приставка за възстановяване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези ".

Д-р Спирдонов, по какъв начин тази приставка (подложка) се отрази на диагностиката и определянето на стадия на карцинома при пациентките?

Подложката основава условия да изследваме гърдите на дамите увиснали надолу, при което имаме опция действително да забележим проблематичния, към този момент потвърден, карцином. Преди това проучване са осъществени ехография, мамография и биопсия. Карциномът е потвърден и би трябвало да определим неговият локо-регионален етап. Златен стандарт е ядрено-магнитният резонанс (ЯМР), само че от време на време се оказва, че не можем да го проведем и би трябвало да намерим излаз. Досега в целия свят за тази цел се ползваше боди скенер в общоприета позиция на дамата по тил, при което гърдите понижават предно-задният си размер и се сплъстяват до 7 пъти, а зърното минава в страни до 105 градуса. 

В тази позиция дребен карцином до 20 мм от време на време демонстрира белези, че е залепен за гръдната стена и по този начин групировката минава от Т1 в етап Т4. При сканиране на същата болна по стомах карциномът се отделя от гръдната стена т.е. действителният етап се оказва Т1. Това дефинира държанието и прогнозата на пациента. При общоприета позиция по тил се основават условия за неверно слагане на диагноза. Това не е уязвимост на рентгенолога, а на позицията.

По тази причина ние бяхме доста сюрпризирани и радостни, когато още при първата пациентка видяхме, че гравитацията в действителност оказва своето въздействие. Доказахме го при обзор на 131 дами. При 19 от пациентките направихме действително съпоставяне сред двата образни метода – ЯМР и скенер. Получените резултати са безусловно идентични в техните изводи. Предимство на скенера е, че с изключение на стадирането на млечните жлези и мишниците, се стадират белите дробове и черния дроб. Така се съкратява пътят на пациента до началото на лечението.

Защо при някои дами не може да се употребява ядрено-магнитен резонанс?

Най-често повода е огромен гръден панер. Българката има огромни гърди, които не могат да влязат в антената на ЯМР, това основава огромен проблем. Същото е и при дамите с гърбица, с пейсмейкър и други сходни средства, които са противопоказания за ядрено-магнитен резонанс. Друго преимущество на метода е, че дребните лечебни заведения не разполагат с ЯМР, само че могат да употребяват метода в практиката си, с цел да имат действителна визия къде се намира патологичната тъкан, да дефинират тъкмо в кой етап е карциномът.

Каква е разликата сред израстък в етап Т1 и в етап Т4?

При израстък в четвърти етап има противопоказание за намеса. Трябва да се създадат 8 курса на химиотерапия и чак тогава да се пристъпи към оперативно лекуване. Пациентка, при която карциномът е в 1 етап, може да се оперира незабавно, без да е належащо да минава през тежък курс химиотерапия. Затова диагностиката с подложката, в позиция по стомах, е съществено преимущество.

В последните години доста шумно бяха рекламирани апарати, които търсят карцином по температурата в избрани сектори на гърдата. Колко сполучлива е тази диагностика?

Термографията е функционален способ за диагностика, която е източник на неточности. В страни като Австралия, Англия, Канада и други тези апарати са неразрешени. Ако една жена е имала полов контакт предходната вечер, гърдата ще покаже стопляне т.е. проблематичен сектор. Разтревожена ще организира прегледи, мамография, ехография, чиито отрицателни резултати ще я убедят във подправената паника. Проблем е фалшиво-негативният резултат т.е. има карцином, само че термографията не го засича. Жените се успокояват и посещават много по късно изразителен диагностик. Когато преди 2 години се внесоха и вкараха този вид апарати за диагностика у нас, никой не ни потърси за мнение – мен или доктор Иво Гергов от Националния онкологичен център.

Кажете доктор Спирдонов, след толкоз акции за профилактика на рака на гърдата има ли някакъв действителен резултат? По-склонни ли са българките да се преглеждат?

Има прогрес, въпреки че поради COVID-19 през предходната година диагностицираните с карцином на гърдата дами са със 1800 по-малко. Реално, те не са станали по-малко, в противен случай – нараснали са се. Идват в по-късен стадий и са доста повече. Страхът от ковид ги стопира да посещават лекарите си. Въпреки това, статистически, случаите нарастват. Официална статистика обаче няма, защото Националният раков указател не е обновен от 2017 година По тази аргументи липсват и данни от България в международната статистика.

И въпреки всичко, какво установявате, по-често дамите идват с към този момент открит проблем или за профилактичен обзор?

Моите пациентки идват с папки. Те са научени и знаят по какъв начин да се преглеждат, „ пипвам ги " на ранен стадий, нямам жена с по-голям израстък от 1 см в практиката си. Дамите имат здравна просвета, предават това, което знаят, на приятелки, на децата си. Тези, които не са наши пациентки, идват откакто са напипали бучка.

Какво има в тези папки?

В досието са проучванията, които са направени при АГ експерт. Идват с подготвена цитонамазка, ехография, по този начин сме сигурни, че половите органи в дребния таз са здрави.

Каква е връзката с дребния таз в тази ситуация?

Появата на киста в яйчника, продуцира хормони. Гърдите се подуват и дамите хукват на тъй наречените мамолог. Такава компетентност няма. Грижата за гърдите на дамите е напълно в ръцете на образните диагностици. Адмирираме прегледите на гърдите от акушер гинеколози, само че дано при определяне на проблематичен сектор да ги насочват към нас. По статистически данни АГ експертите намират 30% от туморите в гърдите, рентгенолозите - 70%, а на нас специалистите ни дават 95%, само че отново не са 100%. Жените хукват по мамолози, които им дават гелове да се мажат, фитохормони под друга форма и нерядко след 6 месеца схващат, че имат напреднал рак на яйчника.
Пациентките идват при мен с досието, която съдържа два раздела на женската полова система. Отпред стои резултатът от прегледа на млечните жлези, а втори са резултатите от АГ прегледа. При находки в гърдите, постоянно поглеждам дребния таз, търсейки връзка сред тях.

Искате да кажете, че кистата в яйчника може да е сигнал за проблем с гърдите?

Те са взаимно свързани. Хормоналният дисбаланс в организма на дамата подкрепя образуването на кисти в яйчника, образования в шийката на матката, в матката и гърдите. Жените, които имат по-болезнен цикъл, би трябвало да посетят доктор, да не привикват с болката, смятайки я за нещо обикновено за интервала. Когато си на 18 година това би могло да бъде обикновено, само че на по-късен стадий би трябвало да се търси повода за тези болки, да се изследва хормоналното здраве.

Появата на мигрена постоянно е на хормонална основа при дамите, появяването на пъпки преди цикъл, омазняването на кожата. Това са все признаци за нарушен баланс сред мъжкия хормон и женските – назовава се условен хормонален дисбаланс. Какво значи това – за избран интервал равнището на хормоните може да е обикновено, а дамата да е с всички предменструални признаци. В този случай е нарушено съотношението сред мъжкия и женските хормони.

Споменахте фитохормони. Защо и какъв брой са нездравословни?

Фитохормоните могат да бъдат много рискови за поддържане на карциномите на гърдите при дамите.

Това какъв тип препарати са?

Различни морски водорасли, гъби, треви (вечерна иглика), в това число и избран тип картофи, които се оферират като препарати при нарушавания в менструалния цикъл. Дават ли ти нещо, което ще ти повлияе положението при менопауза, то наложително съдържа фитохормони. Иначе няма по какъв начин да ти оказва помощ за тези признаци.
В случая е значима границата – да се употребяват фитохормони, само че откакто образният диагностик е видял гърдите на дамата и не е установил образувание. Наличието на кисти, на компактен сектор, е противопоказание за взимане на фитохормони. При съществуване на туморни кафези или тъкан ние ще ги подхраним с фитохормоните и ще ускорим тяхното развиване.

Има институт, който споделя, че карциномът на гърдата се развива постепенно, на година пораства с 6 до 10 мм. Поемайки фитохормони или противозачатъчни, ползвайки лепенки или други средства, може да се форсира доста разрастването на карцинома в пъти. Затова дамите би трябвало да внимават с хормонозаместителната терапия, с противозачатъчните. Когато пристигна пациентка, постоянно я питаме дали има фамилна обремененост – сестра, майка, баба, вуйна с карцином на гърдата; дали приема някакви хормонални препарати – това са все рискови фактори. Описани са и в късите характерности на препаратите.

Кой е оптималният миг една жена да си направи такова проучване, в каква кондиция, в кой интервал, обвързвано ли е с цикъла?

Преглеждал съм даже бебета с гинекомастия. Преглеждал съм млади девойки с открит на 15 години карцином. Здравната просвета на майката, би трябвало да се предава на дъщерята – по какъв начин да се самопреглежда, да си обръща внимание. Възрастта на първия обзор много падна. След 40-тата година би трябвало да се вършат регулярни мамографии на две години. Митовете за облъчването не би трябвало да ги има, тъй като дозовото натоварване е доста ниско.

Дамите, които в рода си имат родственик с карцином на гърдата, диагностициран на 45 години – вуйна, майка, братовчедка, би трябвало да стартират 10 години по-рано да вършат мамография. Това е правилото. Независимо на каква възраст са. Когато в рода имаме две или три дами с тази диагноза държанието е малко по-различно – редуват се годишно ЯМР с контрастност, мамография с ехография, тъй като рискът при тях е доста по-висок.

Д-р Йордан Спирдонов, д.м., приключва Медицински университет Плевен, България през 1995 година Защитава докторска дисертация на тематика " Ролята на ехографията при болести на огромните слюнчени жлези и образования в ЛЧО " през февруари 2005 година самичък, без теоретичен началник, което е казус в медицинските среди. Участва в доста семинари и курсове по медицина у нас и в чужбина и има голям брой изявления. Д-р Спирдонов е съавтор на " Атлас по ултразвукова диагностика ", предопределен за експерти, и създател на образната част на учебник за общопрактикуващи лекари. Заедно с доктор Иво Гергов от УСБАЛ по онкология София водят курса по образна диагностика на млечните жлези на лекари с добита компетентност „ Образна диагностика ”. Сега напъните му са ориентирани към ранна диагностика на рака на млечната жлеза, включващи всички образни способи, в това число и ядрено-магнитен резонанс.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР