Пациентите ще доплащат за медицински изделия или болниците ще трупат

...
Пациентите ще доплащат за медицински изделия или болниците ще трупат
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Пациентите вероятно ще доплащат

Пациентите ще доплащат за медицински произведения или лечебните заведения ще натрупат по-големи задължения. Това са разновидностите, откакто стана ясно, че съгласно новия Рамков контракт парите, които Здравната каса ще отпуска, са понижени.

В този лист влизат стентове, протези, клапи, пейсмейкъри, импланти, консумативи за избрани процедури, и новите цени са от 1 април. Средно Касата ще заплаща с 20% по-малко. Това изясни проф. Генчо Начев, шеф на УМБАЛ „ Света Екатерина” в „ Здравей, България” по NOVA.

Дали пациентите ще заплащат тази разлика ще зависи от компаниите - в случай че те смъкват цените на Касата, тогава хората няма да доплащат. Но в случай че те кажат, че това не може да стане - има два разновидността - или пациентът доплаща, или болничното заведение натрупва по този начин задължения, уточни Начев.

Ако въпреки всичко компаниите се съгласят, ще се създадат анекси.

„ Изпратили сме писма до всички фирми-доставчици с молба да смъкват цените за НЗОК. Дали пациентите ще доплащат за изделията в този момент зависи единствено от въпросните компании”, сподели проф. Начев.

Лекарят даде образец с цената на така наречен "изкуствено сърце”. За него Касата към този момент ще заплаща 133 000 лв., а до момента се предвиждали 163 000 лв.. Ако компанията не се съгласи да смъкна цената на 133 000 лв., пациентът би трябвало да доплати.

"Защо трябваше да се споделя в последния миг - това е рамков контракт, лечебните заведения по този начин или другояче имат такива материали, закупени на цените до момента. Това не е обикновено ", сподели той. По думите му 12 души чакат сега и не могат да се оперират, тъй като в болничното заведение не знаят на каква цента ще е това.

Оставка в НЗОК, Ананиев: Няма да има закъснение на лекуването на болните

Скандалът с задълженията на НЗОК се заплете

Скандал: Здравният министър упрекна шефа на НЗОК в неистина

"Всички знаем, че смъртността в България се дължи на 65% от сърдечно-съдови болести, а всички понижени консумативи са в региона на сърдечно-съдовите болести ", съобщи той.

Той разясни, че лечебните заведения имат ресурс от такива консумативи, само че те са били закупени на по-високите цени. В случай че се наложи с тях да се избавя човешки живот, само че болният не е кредитоспособен, разноските остават за сметка на болничното заведение.

„ Задължителните здравни осигуровки, които плащаме, не са задоволителни. Предполага се, че с тях би трябвало да се покрие пакет, който изисква три пъти повече пари. Затова е належащо този пакет да се осъвремени. А хората би трябвало да знаят, че може да им се наложи да доплащат за здравни услуги”, разяснява още проф. Начев.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР