Пациентите с епилепсия продължават да страдат от липсата на лекарства,

...
Пациентите с епилепсия продължават да страдат от липсата на лекарства,
Коментари Харесай

Пациентите с епилепсия продължават да страдат от липса на лекарства

Пациентите с епилепсия не престават да страдат от неналичието на медикаменти, като от ден на ден лекарства се изтеглят от българския пазар. За това алармираха пациенти и лекари в Световния ден за битка с епилепсията 14 февруари.
Председателят на Българското сдружение срещу епилепсия доцент доктор Петя Димова обърна внимание, че не престават да липсват съществени медикаменти за тежка епилепсия на българския аптечен пазар.

Наскоро от българския аптечен пазар е изтеглено още едно главно лекарство за епилепсия, заяви Веска Събева, ръководител на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). " Откакто съществува нашата асоциация, от България производителите са изтеглили общо 17 медикаменти. Затова призоваваме Министерството на здравеопазването и НЗОК да обезпечат фонд, който да подсигурява за пациентите, даже да са малцина, изтеглените от българския пазар медикаменти ", разяснява Събева.

" Сега сме принудени да продължаваме да ги търсим и купуваме от чужбина. Куфарната търговия продължава “, съобщи тя.

Доц. Димова уточни, че не се работи и за въвеждането на от дълго време одобрени и ефикасни способи за лекуване, които у нас към момента се водят различни. Един от тях е терапия с кетодиета.

" Все още на държавно равнище не се прави нищо за обучаването на експерти, които да организират кетодиета за дребните деца с епилепсия. Налага се да отправям родителите да водят децата си при сътрудници в Солун, които за наше благополучие се отнасят с схващане и ни сътрудничат “, изясни доцент Димова.

Затруднено е лекуването на автоимунните епилепсии, които не са в описите нито на автоимунните болести, нито на редките болести или на епилепсиите, добави доцент Димова. По думите ѝ пациентите, страдащи от този тип епилепсии, сами купуват медикаментите си.

Зам.-министърът на опазването на здравето Петър Грибнев сподели, че Министерството на здравеопазването има волята за промени и да оказва помощ и прикани от научното сдружение и от пациентската организация да изпратят предложенията си за решение на проблемите.

От Министерството на труда и обществената политика увериха, че скоро ще бъде направена национална карта за потребността от обществени услуги в страната и че ще спомагат за отварянето на нови центрове за обществена рехабилитация и интеграция в страната. Това е планувано в новия Закон за обществените услуги.

Световният ден за битка с епилепсията беше маркиран с галерия на картини, нарисувани от деца с епилепсия в Ларгото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР