Пациентите с COVID от област Благоевград Причината е, че за

...
Пациентите с COVID от област Благоевград Причината е, че за
Коментари Харесай

Благоевградска област е без COVID зони: няма ДКЦ, няма апаратура, няма специалисти |

Пациентите с Коронавирус от област Благоевград

Причината е, че с цел да получат пари за лекарства, инфектираните би трябвало да са минали през обзор в Коронавирус зона. В цялата област обаче няма разкрита такава, както и в още 7 области в страната, заяви Българска национална телевизия в неделя.

Около 50 са разкритите в страната Коронавирус зони, като те са най-вече в Диагностично-консултативни центрове. В област Благоевград обаче няма нито едно ДКЦ. Има медицински центрове, които мъчно биха дали отговор на изискванията за Коронавирус зона.

" Някъде е казусът с пространствата, на друго място е казусът с апаратурата, на трето място - казусът с фрагментите ", съобщи доктор Георги Георгиев, ръководител на Българския лекарски съюз в Благоевград.

Именно неналичието на медицински личен състав е главната спънка за откриване на Коронавирус зони в региона, твърди доктор Георгиев.

" За да работи тази Коронавирус зона в границите на 12 часа, би трябвало да има най-малко няколко терапевта, най-малко експерти с вътрешни заболявания или експерти със съответния профил - инфекционисти, пулмолози. Ами няма, няма задоволително фрагменти. Не би трябвало да приказваме единствено за лекарите, би трябвало да приказваме и за медицинските сестри, експерти по здравни грижи, санитари, рентгенолози ", добави доктор Георги Георгиев.

Според поданици на Благоевград безплатното лекуване би било претекст хората да посетят доктор още при появяването на първите признаци на Коронавирус.

" Повечето от пациентите нямат опция да си закупят медикаментите и по тази причина просто не се изследват, тъй като знаят какъв брой скъпо ще им е лекуването по-късно ", счита гражданин на Благоевград.

Според доктор Георги Георгиев би трябвало да се обмислят и други разновидности по какъв начин пациентите с Коронавирус да получават пари за медикаменти.

" И сега пациентите посещават персоналните лекари, посещават и експертите с талони по каса за прегледи. Това също е един вид тези медикаменти да се изписват от тези хора и те да се дават гратис на пациентите ", сподели още доктор Георги Георгиев, ръководител на Българския лекарски съюз в Благоевград.

Лекари от района считат, че има неясноти по отношение на лечебния развой на пациентите в Коронавирус зоните и по-специално по какъв метод те ще се следят, с цел да се следи положението им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР