Пациентите, които страдат от хемороиди, много често се обръщат първо

...
Пациентите, които страдат от хемороиди, много често се обръщат първо
Коментари Харесай

Фармацевт: Хемороидите могат да влошат качеството на живот на пациентите

Пациентите, които страдат от хемороиди, доста постоянно се обръщат първо към фармацевтите, които познават и на които имат вяра, с цел да споделят за казуса. Според Мартина Димова, която е фармацевт по обучение и работи в аптека „ Хапчето “ в Пловдив, болестта не трябва да се подценява. Прочетете какви са препоръките й във връзка с предварителната защита и профилактиката на хемороидалната болест.

Може ли фармацевтът да бъде потребен на пациент, който търси помощ при лекуване на хемороиди и по какъв начин?

Фармацевтите се възприемат като най-достъпните здравни експерти и много постоянно пациентите се обръщат към нас за помощ и препоръки по разнообразни здравни проблеми. Един от тях са хемороидите -  постоянно срещано заболяване, за което хората се тормозят да приказват и да се съветват с доктор. Затова търсят фармацевта, който към този момент познават и на който могат да имат доверие. Пациентите, които идват при нас са разнообразни - мъже, дами, по-възрастни пациенти или хора със стомашно-чревни болести. Често са обезпокоени, комплицирани, с изострени признаци като болежка, парене, сърбеж. Те споделят, че ги е позор да разясняват здравословния си проблем даже с най-близките си хора. Макар и с терзание приказват с нас и се интересуват за опциите за терапия.  Когато пък към този момент са посетили доктор и дойдат с рецепта, им оказваме помощ с уточнения по отношение на изписаните медикаменти. Така че, да, ние фармацевтите, можем да бъдем потребни на пациенти с хемороиди със препоръки, информация, насоки за профилактика и  най- към този момент да им помогнем да схванат какъв брой е значима навременната консултация с доктор.

Какви въпроси най-често ви задават хората, когато идват в аптеката във връзка на хемороиди?

Най-често ни питат по какъв начин да облекчат признаците като болежка, парене и сърбеж. Задават въпроси дали кървенето и болката са рискови и какво би трябвало да подхващат. Притесняват се дали не е нещо рисково, злокачествено като заболяване и какви са опциите за лекуване. Интересуват се какво могат да ползват като профилактикa,  а от време на време даже не знаят, че става въпрос за хемороиди, не са наясно въобще с това заболяване и търсят информация от нас.

Българите постоянно избират да се самолекуват, вместо да отидат на обзор при доктор. Какви са вашите усещания и какви препоръки давате на хората, които се обръщат първо към вас за помощ?

Обикновено хората идват в аптеката, когато имат изострени признаци, пробвали са се да облекчат болката и сърбежа с разнообразни способи от националната медицина и природолечението, за които са чували и чели. След като са ги употребявали и не са усетили резултат, се обръщат към нас. В такива случаи ги разпитваме дали има кръв в изпражненията, сърбеж, парене и болежка, дали става въпрос за външни или вътрешни хемороиди. Ако имат сходни признаци, ги съветваме да потърсят незабавна консултация със експерт. Докато обаче открият доктор и отидат на обзор, а в това време страдат от остри хемороидални рецесии, ги съветваме да употребяват венотоници под формата на таблетки. Тези лекарства покачват венозния тонус и служат като вазопротектори. Увеличават устойчивостта на дребните кръвоносни съдове и улесняват “свиването им ”, също по този начин имат и противовъзпалителен резултат. С помощта на сходен вид лекарства хемороидите кървят по-малко, облекчава се сърбежа и болката. След като отмине острата хемороидална рецесия, съветваме пациентите да продължат с медикаментозното лекуване за интервал от 2 месеца в по-ниски дози. Така понижаваме риска от появяването на нови обостряния, изключително при хората с фамилна обремененост или при тези, които са изложени и на други рискови фактори за развиването на хемороиди. Понеже тематиката е много деликатна, насочваме пациентите да посетят платформата venite.bg, където могат да прочетат на елементарно понятен език повече за признаците на болестта и да открият потребни препоръки при съществуване на хемороиди.

Разкажете за някои от най-често срещаните легенди и заблуди за хемороидите .

Често, когато хората имат признаци на възпалени хемороиди, съпроводени с кървене,  си мислят за най-страшната диагноза - рак. Въпреки че ректалното кървене е постоянно срещан признак при хемороидите, то може да бъде знак и за други положения като анални фисури, фистули, полипи, онкологични болести, съществуване на инфекциозен развой. Трябва да се обърне особено внимание, в случай че кръвта е тъмнокафява. За да са спокойни за здравето си, съветваме пациентите да се съветват с доктор при първа опция.

Другото постоянно публикувано, само че погрешно разбиране е, че лютото и пикантното провокират хемороиди. При консумация на такива храни човек постоянно усеща парене в региона на ануса при изхождане. Нямаме обаче доказателства, че пикантните храни водят до развиване на хемороиди или ги утежняват. От извънредно значение е хората просто да водят здравословен метод на живот - да заобикалят модифицираните мазни и пържени ястия, тесто, захарни произведения. Хубаво е да наблегнат на плодовете, зеленчуците, храните, богати на фибри и да одобряват повече вода – най-малко 1 литър и половина дневно.

Какво съгласно вас е значимо за профилактика на хемороидите? Как да се предпазим от развиване на болестта?

Профилактиката на хемороидите включва подобаваща диета - би трябвало да се одобряват повече пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, бобови растения. Задължително е при повишение на фибрите да се усили и приемът на течности. Правилна поза в тоалетната, постоянен режим на дефекация, понижаване на времето за изхождане, отбягване на напъването са също от голяма важност. Важно е хората да свикнат да носят комфортно, нестегнато долни дрехи от естествена материя. Да поддържат добра хигиена - измиване с хладка, а не гореща вода и сапун вместо приложимост на тоалетна хартия, която може да раздразни кожата. Да се стремят да обезпечат повече придвижване – разходки или гимнастика. Да заобикалят продължителното застояване денем, което води до застой на кръв в дребния таз и долните крака и се счита за причина за развиване на хемороиди и разширени вени.

Защо съгласно вас е значимо хората да са осведомени за хемороидалната болест и какво биха си икономисали, в случай че са осведомени с значимостта на предварителната защита и навременното лекуване?

Хемороидите не са положение, което би трябвало да бъде подценявано и неглижирано. Става въпрос за постепенно прогресиращо заболяване. В напредналите стадии то нарушава трудоспособността,  утежнява качеството на живот, основава душевен и физически дискомфорт. Основните затруднения вследствие на хемороиди са тромбоза на хемороидалния възел, придружена от мощна болежка, постоянно водеща до обща изнемощялост и кръвотечение от хемороидалните възли. В тези случаи лекарската интервенция става незабавна и неизбежна. Затова е значимо да обърнем особено внимание на тематиката за хемороидите и да разчупим табуто, че те са нещо срамно. Напротив, херомоидите са заболяване като всяко друго и хората би трябвало да са осведомени за рисковите фактори, за профилактиката, за опциите за лекуване. Не би трябвало да се тормозят да потърсят помощ от експерт, да споделят повече за положението си и да  подхващат навременни ограничения за лекуване. Именно това е задачата на актуалната акция “Хемороидите към този момент не са табу ” – да помогнем на доста хора да научат повече за хемороидите, да схванат какъв брой е значимо да потърсят консултация с доктор и най-много - да им дадем опция да се върнят към естествения си метод на живот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР