Пациенти са в риск заради липса на евтин медикамент. Вече

...
Пациенти са в риск заради липса на евтин медикамент. Вече
Коментари Харесай

Вече 2 месеца онкоболни пациенти чакат доставка на лекарство

Пациенти са в риск поради липса на на ниска цена медикамент. Вече два месеца той не се ползва в Онкологичния център във Враца, който лекува пациенти от цяла Северозападна България.
Проблемът обаче визира цялата страна. Потърпевши сега са над 100 пациенти на онкоцентъра във Враца. Хората там са без золедронова киселина от май.

Причината е спрян импорт на медикамента. На места са минали на различно, само че доста по-скъпо лекуване.
Лекарството тушира метастази в костите, потиска болежка, профилактира счупвания при онкоболни. Спирането му за малко не е съдбовно, само че не е желателно.

Иван Игнатов от Бяла Слатина и Александър Иванов от Берковица са другари по орис. Запознават се в болничното заведение след сложена и на двамата диагноза карцином на простатата.

„ Усещам, че имам болки по ставите, които преди ги нямаше, в този момент от два месеца нещата не са на положително ниво”, споделя пред bTV Иван.

Причината е прекратена терапия със золедронова киселина.

Още през февруари болничното заведение е осведомена от дистрибутора си, че заради прекачване на вноса от една компания на друга медикаментът ще липсва вероятно до края на май. Но го няма и сега.

„ То защищава от затрудненията на онкологичното заболяване. Защо това лекарство го има в Гърция, само че не в България, за какво го има в Румъния, за какво го има в Украйна?”, пита лекуващият доктор доцент Николай Йорданов.

„ Аз не мога да отговоря, става въпрос за пари, единствено за пари”, счита доктор Григор Томов, шеф КОЦ – Враца.

Според Националната пациентска организация страната е длъжна да обезпечи лекарството у нас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР