Пациенти от цялата страна ще бъдат принудени да пътуват до

...
Пациенти от цялата страна ще бъдат принудени да пътуват до
Коментари Харесай

Пациенти и лекари се оплакват от затруднен достъп до биологични терапии

Пациенти от цялата страна ще бъдат принудени да пътуват до София, с цел да им бъде назначено лекуване със скъпо струваща биологична терапия, което ще затрудни достъпа и започването на лекуването. За това предизвестиха в понеделник пациентски организации и лекари, които се оповестиха против признатите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в края на предходната седмица нови условия, по които ще бъдат отпускани биологичните лекарства на хора с тежки форми на псориазис и ревматологични болести.

Недоволството е против това, че отсега нататък всички новодиагностицирани пациенти, както и тези на които следва смяна в лечението и дозата, ще би трябвало да минават през една единствена комисия в София, а не както до момента – през четири комисии в разнообразни градове. Лечението с биологична терапия на един пациент излиза 1500-2000 лв. месечно.

“Лъжа е, че тази смяна е в интерес на пациентите. Някои пациент няма да могат да пътуват до София по финансови аргументи, ще им бъде забавяно лекуване и по този метод ще спестим едни пари на страната. Ние не желаеме да пестим пари на страната, ние си желаеме лекуването от комисиите, които досега са изпълнявали тези отговорности “, разяснява Ива Димова от Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложения.

Тя уточни още, че е обикновено лекарят, който наблюдава лекуването на даден пациент да има думата за промяна на лечението му, а не експерти, които за първи път го виждат и не познават затрудненията му.

Според пациентската организация смяната визира общо 7000 души с псориазис и ревматологични болести, а новодиагностицираните пациенти, за които се преценя какво лекуване да им бъде назначено, са към 100 души месечно.

Промяната беше окачествена като “медицински феодализъм “ от доктор Иван Богданов, кожен лекар в болница “Токуда “, съгласно който “цялата власт за разпределяне на скъпо струващи биологични лекарства отива в един единствен човек – ръководителят на новата комисия, който е и народен съветник “.

“Монтескьо го е споделил доста добре: Властта корумпира, само че безспорната власт корумпира безусловно “, съобщи той.

От НЗОК обаче разясниха, че в комисията ще влизат пет души и решенията не се взимат еднолично.

“Новата комисия действително иззема множеството функционалности на старите комисии. При нея ще се стартира нова терапия, ще се сменя дозовия режим, ще се сменя един препарат с различен. Другите три комисии ще могат единствено да не престават лекуване “, изясни Богданов.

Той добави, че в България са най-рестриктивните критерии за започване на биологично лекуване и единствено за пациенти с доста тежки форми на заболяването.

“Един пациент от Силистра, Ямбол, Сливен, Бургас би трябвало да пътува през целия ден до София, на идващия ден рано сутринта да се яви на комисия. И в този момент комисиите са претрупани, а когато е една единствена ще е още по-тежко “, уточни той и попита кому е нужна тази централизация на власт в една единствена комисия. По думите до момента не е имало недоволства от пациенти за работата на съществуващите комисии и макар, че пациентите от страната и до момента са пътували към няколко по-големи града, има значение дали пътуваш 100-200 километра или 500 километра.

Проф. Евгения Христакиева, шеф на Клиниката по кожни и венерически заболявания в университетската болница в Стара Загора, която е и ръководител на една от досегашните четири комисии за изписване на биологични лечения, съобщи, че смяната омаловажава експертната оценка на експертите до момента и се прави без причини какво в досегашната работа не е било наред. Тя уточни, че през последните четири години, откогато работят комисиите, огромна част от пациентите, които минават през тях са отхвърлени и не се позволяват до скъпо струващото лекуване, защото не дават отговор на медицинските показания за започването му.

Лекарите се оплакаха, че с смяната отсега нататък и те ще бъдат принудени да пътуват, с цел да вземат участие в комисията в София, вместо да си преглеждат пациентите на място.

Според НЗОК “промените имат за цел избора на най-хубавия лечебен метод за съответния пациент при самостоятелната оценка на положението му от водещи експерти в региона на болесттите “.

От години касата се пробва да наложи по-строг надзор на разноските за скъпо струващите лекарства, включително и за биологичните лечения, защото има подозрения, че изразходва неефективно средства за пациенти, които не покриват критериите за лекуване с тези артикули.

От 2013 до 2017 година годишният разход на НЗОК за лекуването на пациенти с ревматологични болести е повишен двойно от 38.4 на 78.6 млн.

Средната годишна стойност за лекуването на един пациент с ревматологично заболяване пък се е нараснала от 6 206 лв. през 2013 година на 9 519 лв. през 2017 година Броят на пациентите с ревматологични болести, за чието лекуване НЗОК заплаща, също е повишен - от 6 190 на 8 258.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР