Пациентът трябва своевременно да предостави достъп на медицинските специалисти до

...
Пациентът трябва своевременно да предостави достъп на медицинските специалисти до
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Необходими са устойчивост и консенсус за промяна в здравната политика

Пациентът би трябвало навреме да даде достъп на медицинските експерти до цялата здравна информация, която касае положението му. Това се регламентира с план за изменение и допълнение на Закона за здравето, импортиран от доктор Александър Симидчиев и депутати от " Демократична България ".

Задължение на пациента е да даде точни и изчерпателни данни за положението си, извършени диагностични и лечебни действия, одобрявани медикаменти и рискови фактори, свързани със болестта му, гласят новите текстове. Акцент е подложен и върху профилактиката, където постоянните прегледи, проучвания и имунизации от имунизационния календар са отговорност на пациента или на лицето, което е поело грижите за него. Пациентът е задължен да не ползва вербална или физическа експанзия към медицински лица, да съблюдава изолираност при заразна болест и правилата на диспансеризация при хронична болест, гласят текстове в плана.

" Вече има национално здравно-информационна системата. Собствеността на информацията на всеки един пациент е негова и той дава правото и опцията някой различен да има достъп до неговата информация. От тази позиция би трябвало да сме сигурни, че когато има събрана такава информация за даден пациент и той отиде при доктор, който желае да го съветва, този доктор ще има опцията да има достъп до информация за пациента “, разяснява в " Нашият ден " доктор Александър Симидчиев, народен представител от гражданската квота на Демократична България.

Стратегически здравен съвет

С друга група промени се планува основаването на Стратегически здравен съвет. Според вносителите това ще бъде самостоятелен съвещателен орган, който ще дефинира здравната политика и ръководството на бранша. Предвижда се Съветът да създава стратегическите цели в опазването на здравето, да следи за осъществяването им и да прави без значение наблюдаване.

" Това е консултативен експертен орган към законодателя, той не се меси в изпълнителната власт. Но има два спомагателни съставния елемент, които адресират проблеми, които не са решени до настоящия миг. Първият е, че се основава орган, чиято съществена цел е търсенето и намирането на консенсус измежду специалистите, които се занимават със опазване на здравето. И на второ място, той служи, с цел да стабилизира системата сред чести смени на парламентите, защото неговият мандат е шестгодишен. В резултат на което той служи като мост сред обособените парламенти за продължение на стратегическите насоки, които са свързани с това опазването на здравето да има устойчиви политики ", добавя доктор Симидчиев.

Ако по време на мандата партия или коалиция към този момент не е парламентарно показана, нейният представител не напуща Съвета. При включване на нова партия или коалиция в Народно събрание, тя излъчва собствен представител, гласят текстовете. Новите членове на Съвета се избират от обединенията не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди приключването на мандата им. Председателят и членовете на Съвета не престават да извършват функционалностите си и след приключване на мандата до излъчването на нови членове.

" Сигурен съм, че в новия състав на парламентарната комисия по опазване на здравето ще мога да разясня на сътрудниците и ще не отстъпвам позицията, че ние има потребност от резистентност в здравните политики, от надпартийност и профилактична устременост “, показва доктор Симидчиев.

В момента в България се осъществят телемедицински услуги. Но те са напълно отвън закона, тъй като тя на никое място не се загатва в законовата рамка. Тези услуги се контролират сходно на " интернет магазин “, а те не са. При тях би трябвало са има поддържане на качество, което е особено за опазването на здравето и сигурността на пациентите. Третото предложение в законопроекта е да има телемедицина, като разбиране в правния мир, добавя доктор Симидчиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР