Пациентът, трансплантиран с черен дроб преди Коледа, започна своя нов

...
Пациентът, трансплантиран с черен дроб преди Коледа, започна своя нов
Коментари Харесай

Пациентът, трансплантиран с черен дроб преди Коледа, беше изписан от ВМА

Пациентът, трансплантиран с черен дроб преди Коледа, стартира своя нов живот отвън болничното заведение. Той беше изписан от ВМА след сполучливо възобновяване. Минути преди да напусне болничната стая и да се прибере в Стара Загора, с 46-годишния мъж се срещна наш екип.

Милко Гьоков, трансплантиран с черен дроб: Оправям си багажа и по-късно ще си вземем сбогом с ВМА и с всички лекари, професори и към Стара Загора. Живи и здрави през новата година. И съм подготвен да пребивавам един нов живот.
Новият живот за Милко Гьоков стартира след остарели проблеми и години очакване.
Милко Гьоков: Заболяването ми е от много време. 9 години съм с хепатит B. От 2017 година ми се откри карцином на черния дроб и от там към този момент започнаха по-сериозните проблеми. Просто работата ме крепеше.
Като цяло се занимавам с произвеждане на плодове и зеленчуци и търговия. В този бранш се занимавам от 20 години. Физически, въпреки че бях с тази болест, отново не съм се предал. Стисках зъби. То просто нямаш различен вид.
Добрата вест идва преди осем месеца, когато Милко е включен в листата на чакащите за орган. Две седмици преди Коледа се появява донор - жена от Варна.
Доц. доктор Васил Михайлов, Клиника по чернодробно-панкретична хирургия и трансплантология, ВМА: Както постоянно всичко става ненадейно, както за нас, и за пациентите. Когато се появи донор, се образува екип за експлантация и екип за трансплантация.
Тук се наложи да се пътува със аероплан. Декември е обвързван постоянно с променливи метеорологични условия. Тук имаше мъгла, упования за стихии и така нататък Но с помощта на професионалната работа на водачите, военните водачи, организацията беше доста добра.
Трансплантацията е осъществена във ВМА от екип, управителен от доцент Васил Михайлов. Продължава 6 часа.
Доц. доктор Васил Михайлов: Това е доста сложна процедура. Съпроводена е със следоперативна имуносупресия. Затова сме постоянно извънредно деликатни във връзка с заобикалящата се среда и риска от инфекции. Но популярност Богу в тази ситуация всичко мина наред и през днешния ден го изписваме към у дома.Милко Гьоков: Една огромна признателност на близки и родственици, които подариха органите. Не единствено на мен, подариха и орган на друго момче, което е било с нужда от бъбрека.
По Коледа се случват чудеса. Това беше едно огромно знамение за мен.
Следващите стъпки на Милко водят към родния град - Стара Загора, с цел да пристигна най-чаканият миг.
Милко Гьоков: Да си прегърна децата. С неспокойствие желая да ги видя. Малко съм угрижен. Извинявайте... От наслада. Не съм ги виждал един месец.
Представям си, че ще пребивавам обикновено. Няма да ги имам тези проблеми, които ги имах през годините обратно. Не желая да се връщам във времето обратно. Трудностите ги оставяме в предишното.
От 2005 година до момента в България са осъществени 164 трансплантации на черен дроб. 14 от тях са се случили предходната година. Сега за нов черен дроб чакат 50 души. Страната ни обаче продължава да е на последно място в Европейския съюз по брой трансплантирани хора на милион население.
Доц. доктор Васил Михайлов: Ключова роля има Агенцията по трансплантации, която би трябвало да сътвори нужната организация и да се подкрепят сътрудниците в донорските бази.
През последните години се обрисуват няколко центъра, които работят доста добре, не мога да не го загатна. Центровете във Варна, Велико Търново, Бургас. Имахме предходната година и донор от Силистра, което е един добър отзив.Милко Гьоков: Нека колкото може повече българи да имат положителни сърца и да подаряват органи. Защото всеки дарен орган е избавен живот!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР