Пациент от Центъра по психично здраве е нападнал медицинска сестра

...
Пациент от Центъра по психично здраве е нападнал медицинска сестра
Коментари Харесай

Психичноболен преби медсестра, тя съди болницата

Пациент от Центъра по психологично здраве е нападнал здравна сестра и е счупил ръката ѝ. Случаят е от предходната година, а към днешна дата жената съди болничното заведение.

Тя взема решение да опише за случилото се на фона на нещастието отпреди седмица, когато мъж с психологични проблеми в Бургас атакува и умъртви майка си. И в двата случая нападателите са дългогодишни пациенти на Центъра за психологично здраве в града, постоянно приети в болница.

Маргарита Хаджирусева е здравна сестра с 24-годишен стаж, като през последните осем работи в Центъра по психологично здраве. Разказва през сълзи, че добре е съзнавала риска в специалността си. Напуска лечебното заведение предходната година, откакто е нападната от пациент, неведнъж настаняван за лекуване там.

" Сега работя за 300 лв. по-малко, само че имам възприятието, че съм преродена ", сподели тя пред Нова телевизия.
В деня на нападението Маргарита избавя живота на пациент, който страда от тежка форма на шизофрения. Намерила го припаднал в стаята и глътнал езика си.

" Беше бял, наследник и скован, краката му стърчаха напред. Аз за секунди инстинктивно си извадих химикала и му помогнах. Той се освободи и скочи. Гони ме в продължение на 40 секунди по коридора, а две лекарки подтичваха зад него. Аз се молех и бягах. Когато ме настигна, ме блъсна зад една врата и започна да ме рита в ребрата. Два месеца не можех да се мръдна. Китката ми беше натрошена, сложиха ми имплант ", споделя Хаджирусева.

Тя претърпява интервенция и дълго време носи гипс. А мъжът за следващ път е изписан от болничното заведение единствено часове след нападението. Центърът за психологично здраве заплаща лечението на дамата. Тя обаче завежда дело за обезщетение за неимуществени вреди поради претърпяната трудова акцидент.

" В случая какви ограничения ще предприеме съответно работодателят, това е в неговата отговорност. Ако той не ги извърши, след това дава отговор, че е позволил това да се случи ", разяснява юрист Живко Бойчев.

По данни на здравната сестра в болничното заведение има паник бутони, само че не и защита на място, с изключение на един възрастен пазач на входа. Разказва още, че в лечебното заведение на една здравна сестра се падат между 30 и 40 пациенти, някои от които - евентуално рискови, настанявани неведнъж в отделението.

От болничното заведение изпратиха писмено мнение, в което акцентират, че поради естеството на заболяване на пациентите се работи във „ нездравословна среда ”, на 7-часов работен ден, а всички чиновници минават образование и инструктаж. Ръководството на болничното заведение не отхвърля и за други случаи на нападнати медици. В документа се споделя още, че сигурността във всички 12 центъра за психологично здраве в България е директно обвързвано с финансирането на лечебното заведение.

Според българското законодателство Маргарита не може да съди нападателя, който е освободен от наказателна отговорност поради заболяването си. Срещу пациента няма постъпили сигнали в прокуратурата за наложително лекуване. А многократното му хоспитализиране в центъра в Бургас към този момент не е довело до изцеление.

От Центъра за психологично здраве в Бургас са безапелационни, че има растеж на заболеваемостта, като в последните години е повишен броят на хората с остри психози след приложимост на наркотици, както и след интервала на пандемията от COVID-19.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР