Пациент на 22 години в САЩ се възстановява, шест месеца

...
Пациент на 22 години в САЩ се възстановява, шест месеца
Коментари Харесай

Ръце и лице са присадени на 22-годишен мъж в САЩ

Пациент на 22 години в Съединени американски щати се възвръща, шест месеца откакто са му транспланитрани лице и ръце в нюйоркска болница, заяви Асошиейтед прес.

Джо Ди Мео се учи по какъв начин да мига, да се усмихва, да хваща, да стиска. Той е опериран през август предходната година след тежко изгаряне в злополука.

Операцията в болничното заведение " Лангон " към Нюйоркския университет наподобява сполучлива, споделят специалистите, само че би трябвало да мине още време, с цел да са сигурни.

В света са направени най-малко 18 трансплантации на разположение и 35 на ръце. Едновременни трансплантации на разположение и ръце обаче са опитвани единствено два пъти преди. Първата е през 2009 година в Париж, само че пациентът умира към месец по-късно от затруднения. Две години по-късно в Бостън вършат такава интервенция на жена, обезобразена от шимпанзе, само че се постанова трансплантираните ръце да бъдат отстранени след няколко дни.

Ди Мео ще взима медикаменти цялостен живот, с цел да бъде предотвратено отхвърлянето на трансплантите. Той ще продължи рехабилитацията за повишение на чувствителността и функционалностите на новото лице и ръце.

След злополуката през 2018 година Ди Мео е с изгаряния трета степен. Той остава месеци в индуцирана кома, претърпява 20 реконструктивни интервенции и голям брой присаждания на кожа. След като излиза наяве, че с стандартна хирургия няма да бъде възобновено зрението му и придвижването на ръцете му, лекарите стартират да го приготвят за рисковата трансплантация през 2019 година

По калкулации на хирурзите възможностите за намиране на съчетаем донор са едвам 6 %. През пандемията донорството напълно понижава, а и експерти от екипа са командировани да работят в Ковид отделения. През август предходната година е открит донор в щата Делауер. Операцията продължава 23 часа с медицински екип от 140 души. Лекарите ампутират и двете ръце на Ди Мео под лакътя и свързван нерви, кръвоносни съдове и 21 сухожилия. Трансплантират му и цяло лице - чело, вежди, нос, клепачи, устни, уши, лицеви кости.

Засега признаци за отменяне няма. Ди Мео е изписан от болничното заведение през ноември предходната година, само че продължава интензивната рехабилитация.

Ди Мео живее с родителите си. Той към този момент може самичък да се облича и храни, играе с кучето си Бъстър, тренира.

" Получиш ли нов късмет за живот, не можеш да се откажеш " - сподели той пред Асошиейтед прес.

Както и при останалите трансплантации, заплахата от отменяне е най-голяма първоначално, само че остава за цялостен живот. Лекарствата го вършат и уязвим на инфекции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР