Патриарх Неофит ще посрещне Гергьовден в патриаршеските си покой. Предвижда

...
Патриарх Неофит ще посрещне Гергьовден в патриаршеските си покой. Предвижда
Коментари Харесай

Изписват патриарх Неофит за Гергьовден

Патриарх Неофит ще посрещне Гергьовден в патриаршеските си покой. Предвижда се той да бъде изписан в сряда, най-много в четвъртък. Това оповестиха лекари от болница „ Токуда “, където той беше признат по неотложност на 18 април и незабавно настанен в реанимация. Към момента Светейшият е нормализиран, той се усеща добре, отзивчив е, беседва с медицинския личен състав и от няколко дни пита по кое време ще се прибере вкъщи, допълниха от лечебното заведение. Той даже се е поинтересувал дали може да пътува до Троянския манастир, само че са го посъветвали първоначално да пази покоите си, прецизира в. „ Монитор “.
Дядо Неофит, който преди няколко години претърпя две сърдечни интервенции и е с изкуствена клапа, беше на рехабилитация в санаториум „ Ясен “ в Банкя, когато му прилоша и беше закаран незабавно в болничното заведение. Първоначално той беше четири дни в реанимацията, а по-късно го приведоха в лечебното поделение, където започнаха да му организират и рехабилитационни процедури. През 2014 година Негово Светейшество още веднъж получи рецесия, поради която се наложи да бъде признат в болница. Тогава патриарх Неофит се почуства зле по време на визитата си в Истанбул и едвам не припадна в олтара на църквата “Св. Ирина “. Тогава той беше докаран незабавно със аероплан в болница.
Към момента е в доста положително положение поради претърпените преди време интервенции. Не се изисква специфична диета и режим, само че въпреки всичко би трябвало да се пази от изтощеност, споделиха още лекарите. След изписването си той ще би трябвало да върви в болничното заведение на контролни прегледи.
Трима министри, водени от премиера Бойко Борисов ще посрещнат Гергьовден в българския Зографски манастир „ Свети Георги Победоносец “ в Атон, оповестиха в това време от Синодалната палата. За Света гора с премиера ще пътуват Кирил Ананиев – на опазването на здравето, Николай Нанков – на районното развиване и Боил Банов – на културата. Те ще бъдат придружавани от Врачанския митрополит Григорий. Отсега се знае, че всички те са приготвили дарове за българския манастир там.
Високите посетители обаче няма да ядат агнешко на Гергьовден без значение, че денят на свети Георги е и празник на Зографската обител. Причината е, че калугерите там са вегетарианци и не позволяват взаимни отстъпки даже за гостите. Отсега те са поръчали огромни количества два типа бяла риба на риболовен магазин в Солун, който работи непосредствено с риболовци по поръчка на клиента. Салати в обилие, плодове, маслинени специалитети, самун, подготвен по обичайната гръцка рецепта и алено вино е менюто, с което калугерите ще посрещнат гостите на празника. Едни и същи храни в идентични количества те сервират както на високопоставени лица, по този начин и на редовите поклонници.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР