Патриарх Неофит пристигна в село Байлово за погребението на дядо

...
Патриарх Неофит пристигна в село Байлово за погребението на дядо
Коментари Харесай

С кои думи Неофит се прости с дядо Добри

Патриарх Неофит дойде в село Байлово за погребението на дядо Добри, който умря в понеделник. Десетки свещенослужители и стотици миряни са в храма на селото, с цел да се простят с положителния дъртак. Той ще бъде заровен в двора на църквата тъкмо до постройката, в която е живял в последните години от живота си.

Патриарх Неофит излезе със особено послание за дядо Добри:

Обични в Господа рожби на светата ни Църква,

По човешки скърбим за края на земния път на новопреставилия се дядо Добри (Добре Добрев) и се молим Бог да одобри душата му в селенията на праведните. Там е мястото, което Бог е приготвил за всички, които Го обичат, а знаем, че той обичаше най-вече от всичко Господ Иисус Христос и Му служеше с чисто сърце. Чистите по сърце са блажени, тъй като те ще видят Бога (срв. Мат. 5:8). Затова имаме вяра, че Христос ще го одобри пред лицето си като същински безсребърник, който за последните 30 години подари всичко, което притежаваше и което събираше пред храмовете в страната. Помним го като най-големия донор на Патриаршеската ни катедрала “Св. Александър Невски”, както и на няколко други храмове и манастири.

Народът го наричаше “светецът от Байлово” освен поради безкористното му служение и даряване, а и поради чистото вероизповедание и живеене на праотеческата ни българска православна религия. Верността му към Църквата и нейните повели беше честност на праведник, а “споменът за праведника ще пребъде благословен” (Притч.10:7). Така и ще го помним и ще се молим за душата му – праведният безсребърник, който извърши Божиите повели, без да промени или изкриви даже една писмен знак от Св. Писание и Св. Предание, правилен на Църквата и Отечеството си и неотклонен в добрината си.

Нека споменът за него ни носи не тъга и горест, а наслада и вяра, че в България светостта и добротворството не са изчезнали, само че Бог по молитвите на Св. Богородица и всички светии ще ни подарява и за в бъдеще с плодородните си блага!

Бог да елементарни новопреставения дядо Добре!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР