Патриарх Неофит отслужи тържествен молебен по повод предстоящото встъпване в

...
Патриарх Неофит отслужи тържествен молебен по повод предстоящото встъпване в
Коментари Харесай

Патриархът благослови втория мандат на президентската двойка

Патриарх Неофит отслужи церемониален молебен във връзка идното встъпване в служба на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, откакто преди този момент на тържествена гала двамата поставиха клетва пред Народното събрание за втория си мандат.

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова пристигнаха в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " дружно с членове на администрацията на президента. Президентът беше съпроводен от брачната половинка си Десислава Радева.

Патриарх Неофит насочи молитва Бог да благослови положителното желание на президента и вицепрезидента, на които следва значимо и отговорно дело, и да им даде мъдрост и умеене, с цел да правят сполучливо своята работа за благопреуспяването на Родината и народа ни.

Очакванията към вас още веднъж ще бъдат големи и отговорността, която лежи върху плещите ви, още веднъж ще бъде извънредно огромна, сподели в словото си българският патриарх. По думите му, тази отговорност е обвързвана преди всичко с нашето общо настояще - с изискванията, в които живеем през днешния ден, с проблемите, пред които сме изправени. Тя обаче е отговорност и пред нашето минало, а изключително - пред бъдещето ни. Общ заветен дълг е да пазим свято заветите на всички наши предшественици, които в далечното и в по-близкото минало са градили освен нашата държавност, само че и нашата нематериалност и просвета, и с помощта на които България продължава да съществува като основна част от света на християнската европейска цивилизация, сподели патриархът. Той добави, че положените в миналото здрави основи, дружно с държавническото, духовното и културното завещание, защитавано и обновявано във всички времена, са сигурният залог и за нашето бъдеще, и за бъдещето на идващите след нас генерации.

 Снимка: БТА

Пред вас предстоят още пет години, през които ще можете да допринасяте, съгласно силите си, за по-доброто настояще и бъдеще на един заслужен, само че и доста измъчен народ, който е познал в хилядолетната си история интервали на напредък и популярност, само че и на крах и мъка, който е преживявал светли и радостни дни, само че и дни на непоносими тествания, преодолявани единствено с доста мощ на духа и очакване в Бога и Неговата богатства воля за всички индивиди, сподели патриарх Неофит в словото си.

 Снимка: БТА

Нека тази дълбока религия и извиращата от вековната нематериалност на народа ни мощ и очакване бъдат с вас и през втория президентски мандат, и Всеблагият Бог да ви укрепва в служението, за което сте определени. Да ви дарува мъдрост и разсъдък и всеки път да ви упътва в Своята безконечна истина, пожела патриархът на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Радев и Йотова възпламениха свещи в храма.

 Снимка: БТА

 Снимка: БТА

 Снимка: БТА

 Снимка: БТА


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР