Патриарх Неофит оставя една мечта неизпълнена - да има вероучение

...
Патриарх Неофит оставя една мечта неизпълнена - да има вероучение
Коментари Харесай

Патриарх Неофит е работил усилено по възстановяването на много църкви

Патриарх Неофит оставя една фантазия неизпълнена - да има вероучение в учебните заведения като наложителен предмет веднъж в седмицата. Заветът му е дал дума да извърши Емил Велинов - индивидът, неразделно до патриарха от 30 години, още до момента в който Неофит е духовник.

Светейшият е имал възприятие за комизъм, обичал пролетта и персонално съдействал за възобновяване на храм в Русе, за който локалните имат вяра, че поради разрушаването му над града им тегне проклинание.

Емил Велинов познава Неофит още до момента в който той е духовник. Познанство на 30 години, което се трансформира в другарство. Двамата работят дружно доста отпреди Велинов да оглави Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, а след това и Протокола към Светия Синод. Днес Велинов признава, че има заричане към патриарха - да извърши фантазията му.

" Аз по тази причина по този начин няма да се прощавам с него - аз ще му рапортувам - постоянно. И ще му кажа по този начин - образованието по нравственос, по религиознание, добрина да влезе като постоянно образование в учебните заведения. За страдание, последното, което направихме с него - изследване измежду родителите сподели 83%, че не желаят да учат. Вижте какво става в този момент, а, вижте. Всеки може да те напсува от колата и да ти каже " говедо ". Няма я тази нравственос, няма я тази покорност ", сподели началникът на отдел „ Протокол “ към Светия Синод Емил Велинов.

С осанката си и свято лъчение патриархът правел усещане на всички места. Велинов си спомня една преживелица от Турция преди доста години - той карал служебната кола, която била извънредно дребна, с общо шестима души.

" Аз и шефът начело, а откъм гърба дядо Неофит и още трима души. Представяте ли си го? Той е наедрял човек с още трима души. И преди Одрин - полицията вади палка, и ни отбива. Спирам аз и служителят на реда идва, надниква през вратата и вика: Комшу, коджа калъбалък, бе! Вика: Ще би трябвало санкция. Навежда се обаче и вижда дядо Неофит с кръста. Комшу, давай, давай. На български го сподели ", описа Емил Велинов.

Велинов познава Светейшия и като човек с извънредно възприятие за комизъм.

" Той не че беше прикрит, беше и шегобиец. Обичаше. Но не позволяваше това да излиза отвън неговия кръг. Патриархът, знаете ли като му звъннах, че идваме с Марин Райков и сподели: Кажете по кое време да сгрея баницата. Много духа вятър. Дядо ти Неофит. Е тва е той ", изясни Емил Велинов.

Неофит имал и една молба - да се възвърне опустошения храм „ Всех Святих " в Русе. Години наред русенци имат вяра, че над града им тегне проклинание поради това. Архитектът, който възвръща църквата, си спомня първата среща с владиката.

" От нищото направихме нещо. Е това е. Той тогава беше митрополит ", добави Емил Велинов.

" Аз разпрострях всички чертежи на масата на кмета и по-късно се отваря вратата и влиза един човек с външност, величествена като Аполон. Аз се стъписах единствено като го видях. Аз мислех, че съм наедрял, той е още по-едър от мен ", разяснява арх. Тончев.

Неофит не стопира да работи интензивно за възобновяване на доста църкви. А Велинов споделя и какъв брой е било тежко в последните месеци на патриарха.

" Ние сме го молили с някои от митрополитите. бяхме организирали едно лекуване в Швейцария, което можеше да помогне. Той доста се безпокоеше, че ще отсъства. Не одобри. Как да ви кажа - най-после, поставям кръст, добре че си отиде, доста страдания изживя. Последните месеци бяха страшни ", описа Емил Велинов.

Велинов го е видял в болничното заведение за последно преди 37 дни.

" Отиде си едно злато. Виждате, българите го обичат. Аз няма да се прощавам. Държа го тук ", приключи Емил Велинов.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР