Патриарх Неофит излезе с послание по повод първата неделя от

...
Патриарх Неофит излезе с послание по повод първата неделя от
Коментари Харесай

Неофит: Войната е братоубийствена и ужасна!

Патриарх Неофит излезе с обръщение във връзка първата неделя от Великия пост, наричана Неделя Православна, която бе маркирана през вчерашния ден.

" В какво обаче се състои това празненство на Православието, което честваме през днешния ден? Кое е това, което честваме в този момент, когато светът, в който живеем, от ден на ден се отдалечава от безконечните истини и полезности на православната християнска религия, и даже нещо още по-лошо – когато православни водят война срещу православни в една ужасна братоубийствена война ... ", споделя се в него.

Предстоятелят на БПЦ припомня още, че би трябвало да търсим " празненство другаде, че то е празненство от различен темперамент, радикално друг от земните ни показа за мощ и господство.

" Тържеството на Православието е по своята същина празненство на Божията истина над всяка човешка мъдрост, над всяко човешко предпочитание за превъзходство ", написа още патриархът.

Той приключва:

" В тези дни на тежко тестване за православната ни съвест, когато два православни приятелски народа ежедневно дават жертви на бойното поле в братоубийствената война в Украйна, днешният празник още веднъж ни напомня, че силата ни е в единението, учредено както върху единството във вярата, по този начин и върху жертвената обич, която Христос ни завеща, позволявайки да бъде разпнат за греховете ни.

Затова дано и през днешния ден, в деня на Тържеството на светото Православие, всички в единодушие горещо помолим Всемилостивия Бог да упокои и одобри при Себе Си почтените жертви на войната и да даде разсъдък и мъдрост на тези, от които зависи нейното най-скорошно преустановяване. "

Тази година Великденският пост стартира на 7 март и продължава до нощта против Възкресение Христово - 24 април.

Ето и целия текст на посланието на патриарх Неофит :

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Измина първата от седмиците на светата Четиридесетница. В края на тази първа седмица светата Църква е определила да честваме тържеството на светото Православие. Да отдадем дължимото на всички знайни и незнайни борци за неговата непорочност, които през дългите християнски епохи са отстоявали православната религия като най-святото, най-ценното и най-спасително в живота. Да се преклоним пред изповедническия им и страдалчески героизъм и да отправим още веднъж молебствия за тяхното небесно покровителство за нас и за целия свят.

В какво обаче се състои това празненство на Православието, което честваме през днешния ден? Кое е това, което честваме в този момент, когато светът, в който живеем, от ден на ден се отдалечава от безконечните истини и полезности на православната християнска религия, и даже нещо още по-лошо – когато православни водят война срещу православни в една ужасна братоубийствена война, водена в мащаби, каквито досегашната човешка история не познава? Очевидно е, че би трябвало да търсим това празненство другаде, че то е празненство от различен темперамент, радикално друг от земните ни показа за мощ и господство. Тържеството на Православието е по своята същина празненство на Божията истина над всяка човешка мъдрост, над всяко човешко предпочитание за превъзходство, и в това точно е неговата мощ и безконечна истина. Православието – това е тържеството на Божието Откровение за света и индивида над всяко изкривяване на това Откровение, над всяка замяна на безконечната Божия истина с човешко мъдруване, поробено от стихиите на този свят (срв. Гал. 4:3).

Осъзнаването на тази истина ни оказва помощ да осмисляме и нашия персонален и общностен живот като православни, да имаме ясно схващане за какво и по кое време тържествуваме. Тържествуването ни като православни се състои не в чувството ни за предимство над останалите, а в успеха на Божията истина преди всичко и на първо място в самите нас. Това допуска надълбоко осъзнаване на нашата прегрешение и откровено смирение, дружно с непрекъснати старания за осмисляне на истините на Откровението, и живот, воден съгласно тези истини. Тогава и единствено тогава и ние ще бъдем участници в това празненство на светото Православие, което през днешния ден свързваме с успеха над иконоборството през далечното девето столетие и което Църквата ни приканва с наслада и признателност да честваме през днешния ден.

Нека не се заблуждаваме! Тържеството на Православието няма земни измерения и не следва да бъде разбирано като навсякъде владичество на нашата религия в мозъците и сърцата на всички. Словото Божие, Божията истина са мая, който последователно заквасва тестото (срв. Мат. 13:33) и изисква свободно приемане от всекиго. Тържеството на вярата, вписано в Синодика на Неделя православна, е удостоверение за това, че, без значение от всевъзможните опити за изкривяване и за замяна на православната религия, тя в последна сметка постоянно тържествува, намирайки свои правилни изразители във всички времена. Тези опити обаче не са се прекратили след разногласието за светите икони. Те не престават и до през днешния ден. И по тази причина, въпреки и тържествувайки с успеха на Православието над ересите от античните времена, и през днешния ден би трябвало да сме изключително деликатни за чистотата на вярата най-много в самите нас. Да не разрешаваме Тържеството на светото Православие, реализирано в далечните дни, да приспива бдителността ни, да ни води до духовна леност и да ни прави безразлични към времето, в което живеем, и към новите повеи и пориви на Божия Дух.

В тези дни на тежко тестване за православната ни съвест, когато два православни приятелски народа ежедневно дават жертви на бойното поле в братоубийствената война в Украйна, днешният празник още веднъж ни напомня, че силата ни е в единението, учредено както върху единството във вярата, по този начин и върху жертвената обич, която Христос ни завеща, позволявайки да бъде разпнат за греховете ни. Затова дано и през днешния ден, в деня на Тържеството на светото Православие, всички в единодушие горещо помолим Всемилостивия Бог да упокои и одобри при Себе Си почтените жертви на войната и да даде разсъдък и мъдрост на тези, от които зависи нейното най-скорошно преустановяване.

Божият мир и Неговата велика благосклонност да бъдат с нас и със света Православна черква по целия свят!

Честит и блажен празник!

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР