Пътно-строителният бос Велико Желев, който бе арестуван зрелищно в началото

...
Пътно-строителният бос Велико Желев, който бе арестуван зрелищно в началото
Коментари Харесай

Небостъргачът „Златен век“ се оказа непосилна хапка за Велико Желев

Пътно-строителният необут Велико Желев, който бе задържан зрелищно при започване на март, е направил безрезултатен опит да постави ръка върху незавършения столичен небостъргач „ Златен век “.

 

Преговорите сред мастития пътищар и семейство Мирянови, стоящи зад мегаломанския план, обаче не стигнали до триумф и една от аргументите за това е високата цена, поискана за прехвърлянето на собствеността на небостъргача – 120 млн. лева Това разкрива някогашен чиновник не Желен, поискал анонимност.

 

Преговорите за продажба на „ Златен век “ стартирали през лятото на 2019 година, малко откакто тогавашният началник на ДНСК Влади Калинов издаде заповед за преустановяване на строителните действия. През 2021 ж. Върховен административен съд разгласи за непозволена заповедта за прекъсването на небостъргача, а в следствие Калинов бе отхвърлен от началническия пост в ДНСК.

 

През 2019 година Велико Желев насочва огромна част от активите си към първокласното строителство на жилищни и административни здания поради шоково поскъпващите парцели в София. За раз време той купи някогашната централа на ДЗИ от Весела Кюлева и тогавашния гараж на Централен комитет на Българска комунистическа партия край парка „ Заимов “ в центъра на София, плащайки едвам 80 млн. лева

 

Желев планираше да купи и небостъргача „ Златен век “, който бе разгласен импровизирано за продажба от арх. Пламен Мирянов и жена му Весела. Тогава фамилията преживяваха сложен интервал и в персонален проект, защото се развеждаха и желаеха да продадат целия план, стреснати от публичния напън и шумните митинги против градежа. Към това би трябвало да се добави и пандемията от ковид, за която никой не знаеше до какво ще докара.

 

Запознати настояват, че сред Мирянови и Желев били извършени няколко срещи, с присъединяване на юристи и от двете страни, а босът на „ Хиодрострой “ се сдобил с целия пакет от строителни бумаги, скици и обемиста документи. Той получил увещание от Мирянови, че може безпроблемно да скапе авансово подписаните контракти за покупка на жилища в небостъргача, които били продадени на зелено още в интервала 2014-2016 година на цени от по 3 000 евро за квадрат, против възнаграждение на обезщетение в размер на 10% от даденото капаро.

 

Към днешна дата кв. м. жилищна повърхност в небостъргача коства сред 5 и 7 000 евро. Отново съгласно осведомени оценката на Велико Желев била за двойно по-малка сума, защото тогава били построени едвам 20 етажа от постройката, и то на недодялан градеж, а изчисленията на пътищаря сочели, че с цел да приключи плана напълно са му нужни още над 100 млн. лева

 

По сходна скица Желев направил опит да купи и незавършения строителен план в столичния кв. „ Младост “ на турската компания „ Гаранти коза “, само че и там договарянията се провалили в зародиш.

Междувременно митингите против строителството на „ Златен век “ ескалираха през 2019 година, когато стана ясно, че тогавашният началник на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се е сдобил с апартамент от 240 кв. м., разпрострял се на целия 6 етаж и с частен ВИП асансьор в кооперацията „ Къщата на буквите “ в столичния квартал „ Изток “, издигнат от „ Артекс “.

 

Имотната му договорка породи редица въпроси като най-смущаващия от тях бе по какъв начин кв. м. в първокласното здание, оповестено за „ постройка на 2017 година “ е излязло на Цветанов едвам 627 евро, в случай, че цените в региона стартираха от 2600 евро/кв. м. Впоследствие се разбра, че той не е единственият почитан политик, сдобил се с влиятелен парцел на „ погребални цени “ в София. Тогава стана ясно, че първокласни жилища от „ Артекс “ са си купили тогавашният правосъден министър Цецка Цачева, енергетика Красимир Първанов, министърът на спорта Ваня Колева и депутата Александър Ненков. Председателят на Върховен административен съд Лозан Панов и брачната половинка му Елисавета също се оказаха облагодетелствани от строителната компания. Те се сдобили през 2013 година с 213 кв. м. и два гаража в първокласната бутикова постройка „ Елемаг Дипломат “ против сумата от 93 000 лева или по смехотворните 225 евро/кв. м.

 

Уреждането на магистрати и политици с първокласни жилища на неведнъж занижени цени в София от страна на „ Артекс “ по този начин и не стана обект на правосъдно следствие, въпреки да се оказа, че законността на строителството на „ Златен век “ се крепи на призната в последния миг корекция в Закона за устройството на територията. Поправката бе импортирана за гласоподаване в Народно събрание от Александър Ненков и подкрепена пламенно от тогавашния началник на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Заради гръмкия скандал Цветанов бе показно „ разжалван “ от Борисов и изритан от ГЕРБ. Относно Велико Желев, той призна след излизането си от ареста, че пътното строителство в страната към този момент не е изключително доходоносно и че той пренасочва вложенията си към жилищното строителство и построяването на пътища в чужбина. Допълни, че фирмите му работят сполучливо в Северна Македония, Румъния и Унгария и че „ Хидрострой “ обмисля да изнесе напълно бизнеса си в Саудитска Арабия и да строи там здания и пътища.

 

Заради това Желев основал компания в Турция, посредством която ще обезпечи служащи за вложенията си зад граница, употребявайки референции за изпълнени обекти у нас и техниката на „ Хидрострой “. В момента пък негови компании построяват няколко баровски жилищни здания в София, Варна и даже в Дубай.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Велико Желев Цветан Цветанов Цецка Цачева семейство Мирянови Красимир Първанов Ваня Колева Лозан Панов Александър Ненков „ Хидрострой “ „ Артекс “
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР