Пътници и служители на НКЖИ и БДЖ танцуваха в сградата

...
Пътници и служители на НКЖИ и БДЖ танцуваха в сградата
Коментари Харесай

На този ден преди 130 г. България се свързва с европейската железопътна система

Пътници и чиновници на НКЖИ и БДЖ танцуваха в постройката на Централната жп гара. Повод за това е навършването на 130 години, откогато е издигнато зданието на гарата и свързването ни с европейската железопътна система, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На хорото е и Валентин Славов, който работи за железниците от 1974 година

„ Днес танцувам, тъй като в първата неделя на август е празникът на железничарите. Железницата е романтиката в моя живот. На тази гара стъпих през 1974 година когато беше открита постройката. Тя е обвързвана с младостта, учебното заведение, по тази причина споделям, че тя е част от най-романтичния ми интервал. Тук на това място имаше ресторант, в който мина предбрачния ми интервал. На гарата срещнах жена си тъй като тогава железниците бяха доста мощни и всеобщия поток идваше посредством железниците тук. Тук беше средище на културата. Основният ресторант, чайна, интербар, тук за първи път през живота си гледах видео “, описа за БГНЕС Славов.

Той сподели, че днешното положение на железниците въплъщават положението, в което се намира страната ни. Според него дотацията, която получава БДЖ не е задоволителна, с цел да бъде в този тип, който пасажерите чакат, само че има вяра, че и това ще се случи.

Инж. Иван Гогев, който е началник на „ Диагностика и нормативни документи “ на НКЖИ описа с какво този ден е важен за българите.

„ Днес е извънреден ден. Преди 130 години, през 1884 година България става железопътна страна. Днес това е съпоставимо с присъединение към фамилията на галактическите страни или към страните от атомния алианс. В тези времена гарата е била хай-тек. Старото приемно здание, което влиза в употреба през 1884 година е част от първия български огромен железопътен план и ж.п. пътната линия Цариброд – София – Вакарел. Изграждането на тази 95 км права е част от връзката сред Европа и Ориента, сред Париж, Лондон и Константинопол “, изясни Гогев.

Той добави, че на 12.08.1888 година на гарата тук идва популярният трен „ Ориент експрес “ от Париж, който на другия ден отпътува за Истанбул.

„ Това е първият ден, в който „ Ориент експрес “ не пътува по море, а минава напълно по суша. Сухопътната връзка сред Европа и Константинопол се случва на 1.08.1885 година “, посочи ръководителят.

Инж. Гогев акцентира, че през 1974 година на 15 април първата постройка на гарата е изцяло разрушена.

„ Първото приемно здание, което приема „ Ориент експрес “ е проектирано от Антонин Колар, Богдан Прошек и Тодор Марков. В него преобладават италиански ренесансовия претекстове както в интериора, по този начин и в екстериора. Сградата доста е приличала на гарата в Белград. Това е класическа симетрична постройка с дължина към 100 м. и широчина към 15 м. Всички екстри за това време е имала нашата гара. В началото на 70-те години на предишния век войнстващия кубизъм опустошава тези остарели ренесансови форми и на мястото на онази прелестна постройка се появява този голям паралелепипед със своята потискаща еднообразност “, изясни Гогев.

С горест означи, че преди време столицата е имала цялостен комплекс от гари, които в този момент ги няма и дава образец с гара Сердика, която се е намирала на пл. „ Възраждане “, само че от години не съществува.

„ Всички европейски ученици са развивали железопътното пространство на София в сходство с европейските стандарти. Сега я няма и околовръстната жп линия. Идеята през 30-40 година е била да стане вътрешен кръг на столицата и база за един предстоящ Sban, само че това не се е случило “, означи още той.

Въпреки упадъка на железниците през днешния ден, той има вяра, че този тип превоз неизбежно ще изживее своя подем в най-скоро време. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР