Пътните строители си искат неплатените пари до 30 юни. Това

...
Пътните строители си искат неплатените пари до 30 юни. Това
Коментари Харесай

Пътните строители плашат да спрат работа след 30 юни

Пътните строители си желаят неплатените пари до 30 юни. Това излиза наяве от писмо до медиите, изпратено от Браншова камара " Пътища ". В него написа още, че след редица договаряния, митинги и след решение на Народно събрание страната в лицето на АПИ размрази заплащания по 50 на 100 от дължимите за последната година суми по договорите за настоящ ремонт и поддържане. Изпълнителите по тях подписаха спомагателни съглашения, с които възложителят се задължи да разплати и остатъка, след направена инспекция на изпълненото и договорите от междуведомствена работна група.
Няма изясненост дали до 30 юни 2022 година ще бъдат разплатени дължимите към сектора средства. Браншова камара " Пътища " припомня, че след приключването на поставените в споразуменията от ноември 2021 година периоди, а точно 30 юни 2022 година, пътно-строителните компании могат да потърсят по правосъден път главниците ведно със законоустановените лихви и да предявят искания за пропуснати изгоди. Подобни дейности ще натоварят в допълнение бюджета на страната с разноски в размер на 150 млн. лева
Браншова камара " Пътища " алармира и за съществени опасности в осъществяването на редица други инфраструктурни планове, изпълнявани с държавни и европейски средства. Забавените разплащания по плановете с държавно финансиране водят до неспособност за осъществяването им в поставените от възложителя периоди.
Неуредените въпроси, свързани с инхаус договорите, както и неналичието на индексация по договорите с обществени реализатори в допълнение утежняват ситуацията. При неналичието на съответни дейности и решение на проблемите в пътния бранш от страна на ръководещите до 30 юни 2022 година компаниите ще бъдат принудени да преустановят работа по всички планове по виновност на възложителя, се споделя в писмото.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР