Пътните проекти за Враца с европейско или национално финансиране са

...
Пътните проекти за Враца с европейско или национално финансиране са
Коментари Харесай

Нанков даде старт на подновения участък Враца - пещера Леденика

Пътните планове за Враца с европейско или национално финансиране са на стойност по над 10 млн. лева Средствата за ремонта на бул. " Васил Кънчов " са 14 млн. лева Над 14 млн. лева е бюджетът и на плана за рехабилитация на третокласния път Враца – пещера Леденика. Толкова вложения за пътната инфраструктура във Враца в границите на две години в предходни мандати не е имало. Това разяснява през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при старта на плана за рехабилитация на републиканския път от регионалния център до естествения обект.

Враца

Той добави, че 17-километровият сектор е връзка към Автомагистрала „ Хемус " и след година ще се употребява освен от жителите на Враца, а и от всички фенове на туризма, спелеологията, тъй че градът да стане още по-привлекателна туристическа дестинация.

Проектът е комплициран, в него е включено едно тежко мостово оборудване, укрепвания на скатове, прекосяване на р. Лева при Дома на екскурзианта в гр. Враца, при започване на пътя към пещера Леденика. Изцяло ще бъде сменена пътната настилка, ще бъде направена отвесна и хоризонтална маркировка. Предвидено е отводняване с водостоци, изясни Нанков. Убеден съм, че ремонтните действия ще приключат в период с нужното качество и след към година и два месеца ще имаме приключен съвършен сектор с финансиране от Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014 – 2020, добави той.

Рехабилитацията на пътя включва замяна на структурата на настилката, банкетите, защитни огради и други В чертите на града ремонтът ще бъде изпълнен по метода " студено преработване ", планувано е и създаване на колекторна система за дъждовна вода.



С ремонта на третокласния път ще се увеличи сигурността на придвижване до една от най-посещаваните пещери у нас Леденика, до с. Згориград и ще се усъвършенства пътната инфраструктура на гр. Враца.

По думите на министъра, макар комплицираните процеси по пускане на програмата, резултатите от нея към този момент стартират да се виждат. Той разгласи, че към този момент е подписан договорът по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020 за възобновяване на просветителната инфраструктура във Враца, по който с 6,8 млн. лева ще бъдат осъвременени учебни заведения, детски градини и два спортни салона. До 12 октомври се подават предложения за присъединяване в публичната поръчка за градската среда и от идната година ще стартира и планът за възобновяване на централна градска част и междублоковите пространства на кварталите в периферните региони с финансиране от програмата. В съдействие с народните представители, регионалната администрация и общината плановете ще се случат качествено и в период, изрази увереността си министърът.

Той разгласи, че следва старта на ремонта на 24-километров сектор от пътя от Михайлово, през Хайредин, Хърлец, Крушовица и Мизия, към Оряхово, за който с държавно разпореждане е обезпечено финансиране от националния бюджет в размер на 9,6 млн. лева

Винаги сме казвали, че Северна и в частност Северозападна България ще бъдат предпочитано обсъждани като вложения през сегашния мандат, уточни Нанков. Включихме пътя Бели мел – Монтана, ще довършим надлеза, свързващ ремонтирания сектор на бул. „ Васил Кънчов " с пътя за Криводол, заяви той. Текат отчуждителни процедури за пътя Ботевград - Мездра, има механически план. В края на годината разпореждаме на инженеринг работно планиране и строителство. Това е предпочитаният сектор по направлението Ботевград - Видин. Трябва да приключим допустимо най-бързо с четирите платна на пътя Ботевград-Мездра, разяснява министърът. Междувременно със средства от Оперативна програма „ Транспорт " се проектира трасето Бела – Ружинци – Димово. Вторият предпочитан сектор е обходът на Димово, с цел да изнесем тежкия трафик от общинския център, сподели още той.

В отговор на въпрос министърът уточни, че след въвеждането на тол системата се чака приходите от такси акумулират 3-4 пъти по-голям запас спрямо постъпващите от винетки сега 300 млн. лева годишно. Така в границите на 4-5 години ще създадем коренна смяна и в поддръжката на републиканските пътища, в ново строителство на магистрални прави и скоростни пътища, за които ще има нужния запас, сподели той и удостовери поетия ангажимент новата система да проработи до края на 2018 година.

Прави се нужната подготовка за зимата. Ще се стараем с положително качество, нужните материали и техника да се оправим и този зимен сезон. През идната година изтичат 4-годишните контракти за настоящ ремонт и поддържане и по тази причина процедурите за нови се планува да започват в края на октомври – ноември месец т.г., с цел да има подготвеност за идващия зимен сезон, осведоми Нанков.

Очаква се финансиране за Целенасочената капиталова стратегия, която е действителен инструмент за правене на районна политика в изостанали, планински и гранични региони, разяснява районният министър. Проектите, които бяха генерирани, не бяха ориентирани към човешкия капитал, каквато беше концепцията на Министерство на финансите, а главно в инфраструктурни планове. Затова кметовете би трябвало да генерират нови планове, заяви Николай Нанков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР