Пътни строители излизат на безсрочна стачка от сряда (27 юли)

...
Пътни строители излизат на безсрочна стачка от сряда (27 юли)
Коментари Харесай

Пътните строители блокират от утре страната заради неизплатени средства

Пътни строители излизат на безсрочна стачка от сряда (27 юли) поради неизплатени средства. Протести ще има всеки ден пред националното заседание и към 20 основни пътни прави в цялата страна.

Вижте картата на митингите в цялата страна

Причината за недоволството им е, че не са им изплатени едвам към 720 млн. лв. на 80 компании за осъществени от тях действия.

„ Предвиждаме и затваряне на правите, на който ще са митингите. Движението ще бъде спирано за един час. Ако нещата не се трансформират, ще решим по какъв начин да продължим с митингите “, сподели ръководителят на УС на Браншова камара " Пътища " Стефан Чайков.

„ Докато се приказва и политиканства, пътища в България няма да има. Трябват поредни дейности за това. През последната година и половина страната остана без каквато и да е визия за развиването на инфраструктурата. А нещата ще стават все по-плачевни “, счита Чайков.

Той предизвести, че в случай че Народно събрание не предприеме дейности, на 30 септември в страната няма да има кой да поддържа пътищата.

Чайков прикани в оставащите дни на Народното събрание решението от 20 април да бъде променено, тъй че пълномощията по поддържането на републиканските пътища да се върнат там, където са конституционно вменени - Министерски съвет, Министерство на районното развиване и благоустройството и Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Припомняме, че на 20 април Народното събрание позволи на АПИ да заплати от одобрения си бюджет за 2022 година 50 % от изпълнените действия по превантивно, настоящо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки. Според признатото решение, останалите 50 на 100 от всички финансови отговорности на организацията, зародили по изпълнени действия, сертифицирани досега на влизането му в действие, се правят след решение на Народното събрание и въз основа на отчет, направен от междуведомствената работна група и мнение на Парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

" Ако Народното събрание (НС) не промени в оставащите си дни решението от 20 април, на 30 септември България ще се озове като единствената модерна страна в света, която няма поддържане на своите пътища. Със настоящето решение на Народното събрание и при обстоятелството, че на 30 септември няма да има ново Народно събрание, нито могат да се удължат в този момент настоящите спомагателни съглашения, нито може да се разпорежда на който и да било каквото и да било, защото физически няма да може да се организират процедури и да се избира нов реализатор ", сподели Чайков на брифинг пред публицисти в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

По думите му това ще рефлектира и върху зимното поддържане, което стартира нормално сред 1 и 15 ноември.

Забавянето на заплащането ще докара до персонални неустойки за над 150 млн. По 3000 км не се правят никакви действия сега, уточни Чайков. Освен това заради неразплащане някои построени част от мостови уреди ще би трябвало да се разрушат и ще би трябвало да се изградят още веднъж, тъй като в случай че някои авансово напрегнати греди не се натоварят с плочи, те би трябвало да бъдат демонтирани, изясни той.

Стефан Чайков уточни, че браншът претендира за към 720 млн. лв.. По над 270 прави не се правят поправки. Той обаче акцентира, че не това е акцентът на идния митинг на пътните строители, макар че за компаниите е значимо да се получи разплащането. Според него при срещите, които са се провели най-много с представители на Министерството на финансите, от ББК " Пътища " са наясно, че няма предпочитание и политическа воля това разплащане да се случи. Затова, съгласно Чайков, е значимо решението " да излезе от Народно събрание и да влезе в Министерски съвет (МС) ", с цел да може при последващо държавно управление да се водят експертни диалози с отрасловите ведомства.

Пътните строители стартират митинги от на следващия ден. Началото ще бъде на площада пред Народното събрание от 9:00 часа. Ще бъде показана карта на местата, където ще се състоят митингите - 20 сектори в цялата страна, като се планува и затваряне на тези прави. До петък тази седмица то ще бъде в границите на 1 час. Протестите пред Народно събрание са целодневни. В взаимозависимост от развиването на обстановката ще бъде взето решение за възможна смяна и усилване на митингите, добави ръководителят на ББК " Пътища " Стефан Чайков.

По думите му цената на протичащото се в сектора ще я платят данъкоплатците, които дават парите си за безвредни пътища, само че тази цена ще е още по-висока, тъй като още един строителен сезон ще бъде прахосан.

Чайков съобщи, че са се обърнали към всички народни представители да създадат всичко допустимо решението от 20 април да бъде променено, с цел да може да се поддържат пътищата.

„ Премиерът праща решаването на въпроса в Народното събрание, тъй като няма религия на своя вицепремиер. Затова, че те си нямат доверие, България остава без пътища “, сподели ръководителят на ББК " Пътища ".

„ През последните седем месеца не се направи нищо за пътния бранш “, безапелационен бе Чайков и добави, че повода е, че липсва политическа воля да се решат проблемите в сектора.

„ Благодарение на бездействието на институциите може подготвени уреди да бъдат разрушени, тъй като има процеси, които не са осъществени и ще застрашат сигурността им “, сподели той.

Другата тематика, която за сектора е извънредно значима, е тематиката за индексацията в строителството. " Индексацията е от основно значение, тъй като са сложено под опасност близо 10 милиарда лв. европейски средства ", изясни той.

Председателят на парламентарната комисия по районна политика Настимир Ананиев съобщи, че ще свика изключителни съвещания на комисията, с цел да се търси решение на казуса.

Пътностроителният бранш афишира във вторник най-мащабната си до момента стачка, която ще стартира в сряда. Заради проблемите с неплатените поправки на пътищата, направени от тях предишното лято, в сряда те стопират да работят и същия ден стартират блокади на пътища и основни кръстовища в София и страната, заяви ипълнителният шеф на Българската браншова камара “Пътища” Лазар Лазаров.

Конкретният мотив за митингите е анулираното предходната седмица приемане от отрасловата комисия в Народното събрание на отчет от инспекциите на осъществената предишното лято работа. Миналата сряда районната комисия отсрочи в последния миг съвещанието си, на което трябваше да гласоподава отчета, от чието приемане зависи изплащането и на втората половина от дължимите пари - към 560 млн. лева

Поводът за анулацията на съвещанието, който е изтъкнал пред сътрудниците си ръководителят на комисията Настимир Ананиев от Политическа партия, е, че “има проблем със мнението на ДНСК”. Става дума за мнение, от което излиза, че миналогодишните поправки са в по-голямата си част настоящи, т.е. са направени законно, затова компаниите би трябвало да си получат парите. Междувременно комисията е оповестила съвещание и във вторник, 26 юли, само че със напълно различен дневен ред.

“За нас е ясно, че “Продължаваме промяната” не желаят ремонтите да ни бъдат платени, без значение че персонално министър председателят в оставка Кирил Петков ни даде обещание през май това, стига отчетът от инспекциите да бъде утвърден. Те, в случай че желаеха да ни платят, нямаше да вършат такива номера или най-малко щяха за петте области, в които самият отчет споделя, че нещата са изрядни, да платят на колегите”, сподели Лазаров пред " 24 часа ".

Според него компаниите, които реализират настоящ ремонт и поддръжка на пътищата, стопират дефинитивно работа, до момента в който не получат парите си за предходната година. По изискване тези контракти плануват пътната организация да постанова парична глоба на компаниите, в случай че не извършват отговорностите си, само че съгласно Лазаров самата организация е в нарушаване на контракта, като не им заплаща, тъй че не би трябвало да има последствия.

Лазаров заяви още, че на 1 юли съвсем всички компании, които са очаквали до момента на вятъра парите си, са изпратили на пътната организация предложения за непринудено осъществяване на финансовите отговорности със период за заплащане 14 работни дни, които към този момент минаха.

Следващата стъпка е да си извадят изпълнителни листове, което може да се направи при всеки правосъден реализатор.

“Това значи, че товарим ненужно страната с такси, които при тази сума по никакъв начин не са малко, най-малко няколко милиона лв. са, само че просто очевидно няма различен начин”, сподели Лазаров.

Ситуацията с настоящия ремонт и поддръжка на пътищата се усложнява още повече наесен, защото сегашните контракти за тази активност изтичат на 30 септември. АПИ разгласи публични поръчки за след тази дата, само че те до една са блокирани поради тъжби, т.е. не е ясно кой ще поддържа пътищата след тази дата.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР