Пътни експерти започват паралелни проверки на пътищата у нас, тъй

...
Пътни експерти започват паралелни проверки на пътищата у нас, тъй
Коментари Харесай

Пътни експерти ще проверяват пробите на Шишков, заради съмнения в корпоративни интереси на министъра

Пътни специалисти стартират паралелни инспекции на пътищата у нас, защото се съмняват в пробите, които взима през последните месеци служебният районен министър Иван Шишков, заяви шефът на Института по пътна сигурност инж. Богдан Милчев. Според представителите на бизнеса дейностите и бездействията на Шишков приказват за това, че той работи в интерес на корпоративни ползи вместо на публични. Затова и специалистите се съмняват в изнасяните пред обществото данни, оповестява Трибюн.

През април те ще създадат проучване на Северната скоростна дъга в София с георадар. Чрез технологията може да се види целият профил на трасето, всички пластове на пътя, дебелината им и дали някъде има пропадания или други проблеми. Самият Шишков също е поръчал сходно проучване, само че бусът, който го прави, няма конфигуриран георадар, който да събира данни, а единствено датчици, които указват има ли неравности в избрани сектори от пътя, като тази информация въпреки и потребна е извънредно незадоволителна.

Само преди дни от Института желаеха оставката на Шишков, както и да му бъде направена прокурорска инспекция по два сигнала. Според единия от тях с работата си Шишков може да нанесе вреди в размер на милиони на държавния бюджет.

„ Министърът не е одобрил финансовата рамка и поименния лист на обектите, построени от АПИ през 2022 година, като с това косвено е разрешил безсистемно и субективно заплащане от страна на УС на АПИ ”, настояват от Института. Освен това отхвърля да отговори къде са отишли близо 5 милиарда лв., които са изразходвали от пътната организация през предходната година, освен това с довода, че сходна информация е единствено за вътрешно прилагане.

От Института за пътна сигурност алармираха още, че Шишков безмълвно е одобрявал нелегално строителство, заобикалял е законите за публичните поръчки и за държавния бюджет, разплащал се е единствено с избрани компании, не е реализиран никакъв прогрес по построяването на автомагистралите “Струма ”, “Хемус ” и “Европа ”, не са въвеждани в употреба подготвени построени прави, “безразборно и субективно заплащане ” на действия по договорите за зимно поддържане на пътища, както и за поправки.

Преди дни Шишков отхвърли през публицисти и слуха, че е изтъргувал бъдещия пост на основен проектант на София против показните акции, с които се пробва да потвърди несъществуващи злоупотреби при построяването на автомагистрали и пътища у нас. Шишков съобщи, че е подготвен за поста, само че “нямал сходни упоритости ”, макар че е кандидатствал в предходния конкурс и не е бил определен. Спорно е дали и в този момент кандидатурата му би била подкрепена, поради обстоятелството, че преди време се наложи да подаде оставка от поста основен проектант на община Триадица в столицата след безразсъден случай с противозаконни кабели, довел до гибелта на 16-годишния Людмил Методиев на бул. “Акд. Иван Гешов ”.

При полагането на асфалт няма по какъв начин да се краде, тъй като в случай че той бъде нанесен с дебелина под 3,5 см, след това ще залепне за валиращата машина и на изпълнителите ще им се наложи да го създадат повторно за своя сметка. Затова и нито една компания не би си разрешила това, защото ще є коства двойно, с цел да съобщи готовото трасе, изясни специалистът към Института за пътна сигурност с дълготраен опит в сектора Кирил Викторов. Той уточни, че точно по тази причина е и огромната битка на фирмите да наемат положителни експерти, които да ръководят машините за асфалт, с цел да положат нужното минимално количество от 3,5 см от първия път.

Затова и политическите приказки и внушения, че се краде една трета от асфалта чисто механически са безусловно невъзможни и неизпълними, безапелационни са експертите.

Проверките на ръководещите на пътищата не се вършат тъй че действително да ревизират качеството, а се употребяват единствено за политически цели. Например заплатен от тях бус сякаш ревизира качеството на пътищата у нас, само че вместо на него да бъде конфигуриран георадар, който демонстрира профила на трасето, дебелината на всички пластове и възможни проблеми, наетото от пътната организация транспортно средство има конфигурирани само датчици, които могат да покажат възможни неравности и коловози.

Ядките, които Шишков взима, са единствено от най-натоварената дясна лента, а не от цялото трасе, обясниха специалистите. Освен това технологията, която употребяват, унищожава самата ядка и тя не излиза цяла, тъй че действително пластовете не си личат, макар че при друга технология могат да се запазят и да се види действителното положение, само че това не се прави, обясниха пред “Труд news ” експерти.

През април на Северната скоростна дъга на Софийския околовръстен път ще правим ревизия на трасето с георадар. Идеята на Института за пътна сигурност е да предизвикаме държавните институции, които сега ръководят пътищата, да трансформират напълно разбирането си за възлагането, осъществяването и контрола на построяването и ремонтите на пътища.

В момента сме очевидци на цялостна измама. Прави се един спектакъл за пред медиите и обществеността без действително да има визия и идея.

Игнорирането на геоложките изследвания при градежа на пътища е един от главните проблеми. Именно те дават опция на проектанта да знае какви ровове и диги би трябвало да се създадат при градежа, какви натоварвания има. И тогава към този момент качеството и цената са напълно разнообразни. Налага се да вършим инспекция на инспекцията, назначена от служебния министър арх. Иван Шишков, тъй като Министерство на районното развиване и благоустройството отхвърля да работи транспарантно и в публичен интерес към днешна дата. От Института за пътна сигурност поискахме информация за наличието на тримесечните отчети на Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ), които те изготвят и дават на районния министър. Отказаха да ни ги дават с претекста, че данните в тези отчети не са за социална информация.

Те крият своята активност, работят изборно и обслужват избрани строителни компании. А в това време тормозят други. Отказът на министъра да разпише и утвърди лист за разплащане на към този момент осъществените действия на компании, а просто се импровизира съгласно това коя компания има контакт с министъра или няма подобен контакт, и по този начин се вършат разплащания. Това е извънредно неправилно и изкривява действителността. Затова и ние нямаме доверие на инспекциите освен това държание на Министерство на регионалното развитие и персонално на министър Шишков, че той работи в публичен интерес. Напротив, със своите дейности и бездействия той демонстрира, че обслужва корпоративни ползи.

Доказателство за това е че новият началник на АПИ инж. Венцислав Ангелов заяви, че са заделили 500 млн. лева, с цел да ремонтират 100 км автомагистрали. Кои прави той още не знаел. Тоест първо намират парите да създадат ремонт без да знаят на какво и по-късно минават със скенер да ревизират. Това приказва, че хората, които ни ръководят сега, не работят в публичен интерес.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР