Пътната полиция започва традиционната за това време на годината акция

...
Пътната полиция започва традиционната за това време на годината акция
Коментари Харесай

Пътна полиция започва акция Зима, в сила са нови изисквания към гумите

Пътната полиция стартира обичайна за това време на годината акция " Зима ". При нея ще се ревизират всички значими за шофиране през зимни сезон системи. Специално внимание ще се обръща на изправните светлини и чистачки, както и на гумите.

След смяната в закона, влезнала в действие от началото на 2017 година, в интервала 15 ноември - 31 март леките коли би трябвало да са с гуми с минимална дълбочина на протектора от 4 мм. За съпоставяне - новият е към 9 мм. Няма условие гумите да са зимни, само че специалистите поучават всички, които пътуват доста и пребивавам в градове със снежни зими, да заложат на тях.

Глобите са разграничени в три категории, според от естеството на неизправността. Ако тя е незначителна глобата е 50 лева, като тук влизат износените гуми, непочистен номер и така нататък Ако повредата носи забележителен риск, санкцията е 200 лева При рисковите неизправности санкцията стига 500 лева.

Мария Ботев от " Пътна полиция " напомни на водачите, че санкциите са обновени. Тя разгласи, че предходната година по време на акция " Зима " са тествани 128 159 моторни транспортни средства, измежду които 108 384 леки коли. Полицаите са спрели също 394 тротинетки, 750 велосипеда.

Откритите неизправности са 4911. Най-често е ставало дума за изгорели крушки. Имало е 128 случая на износени гуми. В случая е имало проблем с чистачките, като техните пера са били износени или не са работили.

Разбира се, по време на акция " Зима " е осъществяван и общ надзор за спазването на разпоредбите на пътя. Общо са били формирани 8280 акта, 37 500 фиша, а 397 транспортни средства са били спрени от придвижване.

Както и в предходните години акция " Зима " е разграничена на три стадия от по 10 дни. В първия фокусът е върху колите, във втория върху пешеходци и пасажери, а в третия върху безвредното шофиране.

Държавна организация " Автомобилна администрация " също се включва в инспекциите, като фокусът е върху камионите и рейса. Шефът на организацията Антон Ставрев уточни, че акцентът ще е в инспекциите на директни трафик. Той добави, че стремежът ще е контролът да е още на граничните пунктове, с цел да не влизат в страната неподготвени за зимата камиони и рейсове.

Ясен Йорданов от Агенция " Пътна инфраструктура " заяви, че от 1 ноември пътните ръководства са в зимен режим на работа, като има подготвеност да се включат в разчистване и култивиране на пътищата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР