Пътищата падат жертва на войната в управляващата коалиция, споделя съпредседателят

...
Пътищата падат жертва на войната в управляващата коалиция, споделя съпредседателят
Коментари Харесай

Искрен Веселинов: Пътищата падат жертва на войната в управляващата коалиция

Пътищата падат жертва на войната в ръководещата коалиция, споделя съпредседателят на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов. 

Ето целия му коментар > > >

В далечната 1999 година започнах работа в тогавашното Главно ръководство на пътищата, през днешния ден Агенция пътна инфраструктура и от този момент съм се нагледал на всевъзможни дивотии под маската на промени, само че днешните бият всевъзможни върхове. Не че сегашните ръководещи са разкрили неплащането по постоянни контракти и за постоянно свършена работа – ГЕРБ бяха първи. И те тръбяха за корупция в сектора, който служел на Тройната коалиция, и не плащаха близо две години. Като резултат банкрутираха всички дребни и междинни компании, а доста огромни бяха изкупени на безценица от познайте кой.

Комичното в днешния случай е, че отхвърли за заплащане е за интервал, в който главно е управлявал служебния кабинет, а не „ греберите “. Неговата администрация освен не спря предоставените размери работа, които 3-4 пъти надвишаваха рамката на бюджета, само че и съответно следва да е проверявала осъществяването и основала документите, на база на които се претендира за сумите.

Но да приемем, че служебните не са били в час. Министерство на регионалното развитие към този момент 4 месеца е с ново управление – проверило е дружно с МФ контракти и документи, излезли са дружно със мнение, че би трябвало да се заплаща, тъй като договорът е като закон за страните. И внезапно министър председателят и съпартийците му споделят: добре, но единствено половината от сумата и то след решение на Народно събрание. Защо? За да се смъкна отговорността от министрите или с цел да принудят компаниите, които чакат пари, да тичат по партийните централи и да си обезпечават гласове? Поставя се едно заплащане не според от правото, а от волята на хора, които незадълбочено познават казуса.

Още по-весело става с другата половина. Пак ще би трябвало Министерство на регионалното развитие и МФ да прегледат всичко, само че даже да няма сянка от подозрение, досиетата ще отидат в антикорупционната комисия на Народното събрание. Т.е. пътностроителният отрасъл отново ще би трябвало да върви при депутати и в партийни централи, да ги „ убеждава ”. После всичко отново влиза в пленарна зала и „ убеждаването ” минава на равнище парламентарни групи.

Перфектна корупционна скица!

Или съвършена скица за шантаж на целия отрасъл. Каква е задачата? Да каже просто Киро, само че очевидно не е понижаване на корупционния риск…

Вместо отрасловите министерства да си поемат отговорността и съответни лица да дават отговор с подписите си под документите, строителството и поддържането на пътищата се трансферира като ангажимент на Народното събрание, което очевидно ще работи като Конвент, изземвайки всички пълномощия на изпълнителната власт. Всичко става политика!

И вярно някои питат „ Защо единствено пътищата? ”. Както е тръгнало, да закриваме министерствата – депутатите ще сколасат всичко.

Впрочем надали Киро желае да трансформира метода на действие на страната. Пътните строители паднаха жертва на войната в обединението. Ресорът е на Има Такъв Народ, значи ще им натрият носа, като трансфорат министъра им във фигурант. И по този начин едните извиват ръцете на другите за Българска народна банка, тези си го връщат, а има ли нещо в хладилниците на служащите и какво равнище на пътна сигурност подсигурява тоя метод очевидно е вторичен въпрос.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР