Пати Мъри бе избрана за временен председател на Сената на

...
Пати Мъри бе избрана за временен председател на Сената на
Коментари Харесай

Демократката Пати Мъри бе избрана за временен председател на Сената на САЩ

Пати Мъри бе определена за краткотраен ръководител на Сената на Съединени американски щати (president pro tempore), предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Жена заема този значим пост за първи в историята на страната.

Официално ръководител на Сената на Съединени американски щати е вицепрезидентът, който има решаващата дума при еднакъв брой гласове. Сега това е вицепрезидентката Камала Харис, която прочее осигуряваше болшинство на демократите в разграничената поравно през последните две години сред двете водещи партии горна камара на Конгреса.

Временният ръководител на Сената е индивидът, който води съвещанията в отсъствието на вицепрезидента - нещо, което нормално става в практиката.

Вчера двете камари на Конгреса в 118-ия му състав, избран след междинните избори през ноември, се събраха за първи път. Сенатът, където демократите си осигуриха болшинство, избра за собствен краткотраен ръководител Пати Мъри.

72-годишната Мъри съставлява в горната камара на Конгреса северозападния щат Вашингтон. През ноември демократката бе избрана отново за шести мандат като сенатор.

" Усещам тежестта на отговорността ", сподели Пати Мъри в телефонно изявление за ДПА. Тя акцентира, че страната " няма потребност от безпорядък тъкмо в този момент " и американците чакат взаимна работа в Конгреса за решение на всекидневните им проблеми.

" Администрацията на Доналд Тръмп бе безредна. Затова се стигна до 6 януари ", съобщи още демократката в навечерието на втората годишнина от смъртоносния взлом на Капитолия от последователи на тогавашния президент от Републиканската партия.

Временният ръководител на Сената е трети поред в листата на евентуалните заместници на президента след вицепрезидента и ръководителя на Камарата на представителите. Пати Мъри обаче краткотрайно ще е втора в листата, защото долната камара на Конгреса не съумя през вчерашния ден да избере собствен ръководител, отбелязва ДПА.

На междинните избори републиканците завоюваха болшинство в Камарата на представителите. От три опита, които се проточиха през по-голямата част от деня, партията обаче не съумя да прокара през вчерашния ден кандидатурата на своя водач в камарата - Кевин Маккарти от щата Калифорния. Всеки път 19 или 20 републиканци гласоподаваха за различен кандидат.

Очаква се гласуването да бъде обновено през днешния ден.

В изявлението Пати Мъри уточни хаоса от последните години като причина и за неуспеха на Камарата на представителите да избере собствен ръководител. През последния век долната камара на Конгреса непроменяемо правеше това още на първия тур.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР