Патентното ведомство обучава с клип учениците как да защитят идеите

...
Патентното ведомство обучава с клип учениците как да защитят идеите
Коментари Харесай

Клип на Патентното ведомство обучава учениците как да защитят идеите си

Патентното ведомство образова с клип учениците по какъв начин да защитят концепциите си. Видеото е оповестено в профила на Патентното ведомство във Facebook.

Образователният видеоклип е предопределен за възпитаници от съществени и междинни учебни заведения и е направен в осъществяване на контракт за съдействие сред Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност и Патентно ведомство на Република България.

"За да не може никой да копира твоя дизайн или марка, би трябвало да ги регистрираш. Търговските марки ни разрешават да разграничаваме произхода на стоките и услугите. Може да бъде една или няколко думи. Марката не би трябвало непосредствено да показва какъв е продуктът, а единствено да загатне за него.

Ако регистрираш марката си, ще бъдеш неин собственик и ще можеш да забраниш на други да я употребяват.

Първоначално марката се записва за 10 години. Действието й може да се подноявява с още 10 години - още веднъж и още веднъж.

Линиите, контурите, цветовете и формата на продукта могат да бъдат регистрирани като дизайн. Закрилата на дизайна е не повече от общо 25 години от датата на заявяване.

Важно е да знаеш също, че регистрацита и на марката, и на дизайна има териториално деяние - закрилят се единствено за територията, за която са регистрирани.

Ако искаш протекция единствено за територията на България, би трябвало да подадеш поръчки в Патентно Ведомство на Република България.

За да запасши марката за страните от Европейския съюз трябв да подадеш поръчка в Службата на Европейския съюз за Интелектуална благосъстоятелност.

Можеш да направип това онлайн, от домашния компюър.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР